FNV dagvaardt Transavia om vrije dagen

FNV is naar de rechter gestapt omdat luchtvaartmaatschappij Transavia zonder enige compensatie structureel zes vrije dagen heeft geschrapt uit de cao voor het grondpersoneel. Dat maakte de vakbond donderdag bekend.

Transavia heeft vorig jaar een nieuwe cao afgesloten met de overige vakbonden, maar FNV heeft die niet ondertekend. "En omdat de vorige cao niet is opgezegd, is deze nog rechtsgeldig en hebben onze leden nog steeds recht op deze adv-dagen", aldus bestuurder Zakaria Boufangacha van FNV Luchtvaart.

De gang naar de rechter volgt volgens FNV op herhaalde oproepen aan de prijsvechter van Air France-KLM om de verslechteringen in de cao terug te draaien. De bond wijst er ook op dat de werkdruk bij Transavia alleen maar toeneemt, omdat door een reorganisatie zeker honderd banen verdwijnen.

Kostenbesparingen
De luchtvaartmaatschappij zei in een reactie te betreuren dat FNV zich niet aansluit bij de afspraken die met de andere bonden zijn gemaakt. "Transavia geeft uitvoering aan de cao-afspraken tussen sociale partners. We zijn van mening dat we dat op de juiste wijze doen", aldus het bedrijf.

Transavia merkt verder op dat de cao-afspraken deel uitmaken van een breder pakket aan kostenbesparingen. Ze vormen "een belangrijke stap voorwaarts in de ambitie te kunnen concurreren op kosten en daarmee de verdere groei van Transavia mogelijk te maken".

FNV dagvaardt Transavia om vrije dagen
FNV dagvaardt Transavia om vrije dagen (Foto: ANP)