EK Vandaag - Donderdag 16 juni

Het EK is al bijna een week oud en ook vandaag staan er drie wedstrijden op het programma. Voor Engeland, Wales en groep C staat de tweede ronde op het programma.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
15:00 B Engeland Wales Lens
18:00 C Oekraine Noord-Ierland Lyon
21:00 C Duitsland Polen Saint-Denis

Engeland - Wales

De eerste Britse derby van dit toernooi, en vermoedelijk ook de enige, gaat tussen Engeland en Wales. Wales heeft, in tegenstelling tot Noord-Ierland, wel een eigen volkslied, dus we zullen niet 2 keer God Save the Queen horen. De Engelsen zullen de wedstrijd wel willen winnen, want met maar 1 punt zullen ze zonder overwinning toch in een ongemakkelijke situatie komen. Wales zal hopen de goede vorm door te kunnen trekken. Er zullen veel spelers uit de Premier League op het veld staan, gezien beide selecties bijna voltallig uit spelers bestaat die in de Engels/Welshe competitie spelen. Gareth Bale is de bekende uitzondering.

Engeland - Wales is uiteraard een wedstrijd die al vaker op het programma stond. Meer dan 100 keer troffen de beide teams elkaar, met de eerste ontmoeting al in 1879. Deze wedstrijd werd met 2-1 gewonnen door de Engelsen. Veel van deze wedstrijden werden overigens gespeeld voor het British Home Championship, wat van 1883 tot 1984 werd gehouden door de vier Britse landen. Wales won dat toernooi twaalf keer, Engeland 54 keer. Wales won overigens tijdens de laatste editie van dit toernooi van Engeland, maar dat was ook de laatste overwinning voor Wales. Sindsdien speelden Engeland en Wales overigens nog maar 4 interlands tegen elkaar, waarin Engeland steeds won, maar maar zes keer scoorde (en Wales niet 1 keer). Dat belooft dus weinig goeds. In totaal won Engeland sowieso bijna tweederde van de wedstrijden tegen Wales.

Oekraine - Noord-Ierland

Oekraine en Noord-Ierland zullen er voor moeten gaan na hun nederlagen in de eerste wedstrijd. 1 punt uit 2 wedstrijden zou namelijk betekenen dat er tegen op papier sterkere tegenstanders gewonnen moet worden, dus voor beide teams is het de laatste strohalm en zo mogen we wellicht een open wedstrijd verwachten. Oekraine kwam redelijk goed voor de dag tegen Duitsland en verdiende zeker in de eerste helft meer via spelers als Yarmolenko en Konoplyanka, terwijl Noord-Ierland eigenlijk geen mogelijkheid heeft weten te creëren tegen de Polen.

De geschiedenis wijst echter niet veel positiefs uit voor deze wedstrijd. Voor de EK-kwalificatiereeks richting Portugal 2004 speelden beide landen twee keer tegen elkaar en beide landen kwamen daarin niet tot scoren. Ook voor het WK van 1998 speelden beide landen tegen elkaar, toen won Oekraine twee keer. Het is voor beide ploegen te hopen dat er vandaag wel goals zullen vallen.

Duitsland - Polen

Toch wel een van de krakers van de groepsfase is Duitsland - Polen. De Polen hebben een redelijk team kunnen afvaardigen naar dit EK, en Duitsland heeft altijd een goed team. De Duitsers en Polen kennen elkaar goed, Duitsland heeft door de jaren heen verschillende Poolse spelers in de selectie gehad zoals WK-topscorer Miroslav Klose en Lukas Podolski, die ook op dit EK van de partij is. Polen heeft van oudsher veel spelers die in Duitsland spelen. Robert Lewandowski, de spits van Bayern Munchen is de bekendste. Op dit moment speelt verder alleen Lukas Piszczek ook in Duitsland, maar onder andere Arek Milik, Matius Stepanski en Piotr Zelinski hebben ook in Duitsland gespeeld.

Polen en (West-)Duitsland speelden niet minder dan 20 keer tegen elkaar, maar de Polen wisten maar 1 keer te winnen. Milik wist zich te kronen tot een van de helden van het Poolse voetbal door de 1-0 te maken tegen Duitsland in de kwalificatie op weg naar dit EK. Een late goal van de niet geselecteerde Sebastian Mila zorgde voor 2-0. Overigens won Duitsland wel de thuiswedstrijd en vervolgens ook de groep. Op de EK-ontmoeting in 2008 zorgde de geboren Pool Podolski voor een Duitse overwinning en ook de andere recente ontmoeting op een eindronde eindigde voor een overwinning in Duitsland. Ze deden het in stijl door in de 90e minuut de 1-0 binnen te schieten.

Wedstrijd van toen

Het EK is voorlopig niet het EK van de vele goals. Misschien dat 16 juni daar wat verandering in kan brengen, want 16 juni op een EK in Frankrijk lijkt de dag van 5-0. In 1984 legde Michel Platini de basis voor zijn alltime topscorerstitel op het EK in een wedstrijd tegen België. De Belgen hadden geen enkel verweer tegen het spervuur van Frankrijk. Al na vier minuten had Platini een rebound voor het inschieten. Platini was niet de enige die op stoom was: Alain Giresse scoorde via een mooie lob de 2-0 en gaf vervolgens de assist op de 3-0. In de tweede helft schoot Platini eerst een penalty binnen, alvorens de 5-0 te scoren op aangeven van, opnieuw, Giresse.

Later die avond haalde ook Denemarken uit. De Denen versloegen met 5-0 Joegoslavië, met 2 goals van oud Ajacied en PSV'er Frank Arnesen.