EK: Uitslag Oostenrijk - Hongarije

Hongarije heeft voor een grote stunt gezorgd door Oostenrijk met 0-2 te verslaan. Adám Szalai en Zoltan Stieber waren na rust de doelpuntenmakers.

Oostenrijk had zich op imponerende wijze geplaatst voor het EK in Frankrijk. De EK-kwalificatiereeks werd afgesloten zonder nederlaag. In een groep met Rusland en Zweden won Oostenrijk negen keer en speelde het een keer gelijk. Het is dan ook om die reden dat de ploeg van bondscoach Marcel Koller kan gaan verrassen op Euro 2016.

David Alaba en Marko Arnautovic zijn de spelers waar het om draait bij Oostenrijk. Eerstgenoemde, bij Bayern Munchen centrale verdediger, maar middenvelder in de nationale ploeg, had de score na 30 seconden al kunnen openen. Hij raakte vanaf een meter of twintig de paal. Nog geen tien minuten later kreeg hij opnieuw een kans, op aangeven van Arnautovic. Doelman Gabor Kiraly – met joggingbroek – voorkwam een vroege achterstand voor Hongarije.

Oostenrijk beschikt over meer kwaliteit dan Hongarije, maar in Bordeaux kwam het er niet helemaal uit. De Oostenrijkers vielen voetballend erg tegen. Hongarije bleef relatief eenvoudig overeind. Bij vlagen kreeg Oostenrijk wat mogelijkheden, maar ook de Hongaren lieten zich zien. Vlak na rust had Balaszs Dzsudzsák een vlammend schot in huis. Zijn zwabberbal spatte uiteen op de vuisten van Robert Almer.

Zoltan Stieber van Hongarije viert zijn doelpunt in de slotfase van de wedstrijd (PRO SHOTS / Action Images)

Het bleek een waarschuwingsschot van de voormalige aanvaller van PSV, want na dik een uur spelen tekende Adám Szalai voor de verrassende 0-1.  De voorsprong van Hongarije was dan wel verrassend, maar niet geheel onverdiend. Oostenrijk schrok wakker en leek al snel de gelijkmaker te scoren. In de 65ste minuut schoot Martin Hinteregger raak, maar scheidsrechter Clement Turpin had al afgefloten voor een bikkelharde overtreding van Aleksandar Dragovic, die geel kreeg maar protesteerde, en zodoende meteen zijn tweede gele kaart kreeg.

Met een man minder moest Oostenrijk op zoek naar de gelijkmaker. Hongarije leunde achterover en profiteerde in de slotfase van de ruimte die het kreeg. Invaller Zoltán Stieber werd de diepte ingestuurd en scoorde met een achteloos stiftballetje. Hij zorgde er met deze fraaie treffer voor dat de drie punten naar Hongarije gaan. Een enorme verrassing. Hongarije zit op rozen, Oostenrijk op blaren.