Kostbare tsarenkroon komt aan bij Hermitage

Een van de pronkstukken van de nieuwe expositie in de Hermitage Amsterdam is maandag met een exclusief transport aangekomen op de plaats van bestemming. Het gaat om het model van de Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk en hij telt maar liefst 11.352 echte diamanten. Het exemplaar is vanaf zaterdag te zien op de tentoonstelling 'Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage' over Europa's langst regerende keizerin.

De kroon is in 2012 gemaakt, 250 jaar nadat de kroning van Catharina de Grote plaatshad. Het model bestaat uit ruim twee keer zoveel diamanten als het origineel en heeft nog eens 74 witte parels en een zeldzame robijnrode edelsteen, een zogeheten rubelliet.

De Grote Tsarenkroon werd op verzoek van Catharina de Grote gemaakt en was vanaf 1762 het belangrijkste machtssymbool van de Russische monarchen. Hij deed dienst tot de laatste kroning in 1896 van Nicolaas II. Het origineel is gemaakt door de Zwitserse edelsmid Jérémie Pauzié en is nog altijd te zien in Rusland. Hij mag het land ook niet verlaten.

Catharina de Grote (1729-1796) werd als 16-jarige Duitse prinses uitgehuwelijkt aan de toekomstige Russische tsaar. Nadat ze haar echtgenoot aan de kant zette, kwam ze zelf op de troon. Ze werd de grootste tsarina aller tijden en richtte na een opzienbarende kunstaankoop zelf de Hermitage in St.-Petersburg op. Ruim driehonderd objecten van daar zijn nu vanaf komend weekend te zien in de Amsterdamse Hermitage. Het gaat om voorwerpen als een juwelenkist met persoonlijke bezittingen als japonnen en sieraden en de mooiste werken uit haar omvangrijke kunstverzameling. De tentoonstelling duurt tot en met 15 januari.

Kostbare tsarenkroon komt aan bij Hermitage
Kostbare tsarenkroon komt aan bij Hermitage (Foto: ANP)