Musical Hamilton wint elf Tony Awards

De musical Hamilton was zoals verwacht de grote winnaar bij de uitreiking van de Tony Awards, zondagavond in New York. De productie sleepte elf prijzen in de wacht. De hiphopmusical over de grondleggers van Amerika wist daarmee echter niet het record te breken van The Producers. Die musical won in 2001 twaalf Tony's.

Hamilton was genomineerd voor zestien awards, maar had in een aantal categorieën meerdere kanshebbers. Uiteindelijk won het stuk voor beste musical, beste mannelijke hoofdrol, beste mannelijke en beste vrouwelijke bijrol, beste muziek, beste regisseur en prijzen voor kostuums, belichting, choreografie en muziek.

De Vlaamse regisseur Ivo van Hove viel in de prijzen in de categorie beste regie van een toneelstuk, voor A View From The Bridge.

Tijdens de awardceremonie werd meermaals stilgestaan bij de gebeurtenissen in Orlando, waar een schutter zondagnacht 50 bezoekers van een nachtclub doodde en nog eens 53 mensen verwondde. Presentator James Corden richtte zich in zijn openingsspeech tot de slachtoffers, en ook vele winnaars wijdden woorden aan de aanslag. Tijdens het optreden dat de cast van Hamilton verzorgde lieten zij de nepwapens die ze normaal gesproken in hun voorstelling gebruiken achterwege.

Hamilton wint elf Tony Awards
Hamilton wint elf Tony Awards (Foto: BuzzE)