'Hij haatte alles en iedereen'

Vrouwen. Zwarte mensen. Mensen die andere religies aanhangen. Omar Mateen, de man die zondag tientallen mensen vermoordde in een homoclub in de Amerikaanse stad Orlando, was constant boos en had een hekel aan allerlei bevolkingsgroepen. Dat beeld komt naar voren uit verklaringen van onder meer zijn ex-vrouw en oud-collega's.

Sitora Yusufiy trouwde in 2009 met Mateen, maar hun huwelijk was geen lang leven beschoren. Om het minste of geringste werd hij boos en zijn vrouw was dan degene die het moest ontgelden. "Hij had vaak ruzie met zijn ouders, maar aangezien ik de enige in zijn leven was, was het geweld vaak tegen mij gericht", zei Yusufiy. Mateen gebruikte in het verleden ook steroïden, vertelde Yusufiy, die hem verder omschrijft als "emotioneel instabiel, geestesziek en bipolair". Na vier maanden werd Yusufiy door bezorgde familieleden gered; in 2011 scheidde ze officieel van Mateen.

Mateen werkte bij beveiligingsbedrijf G4S. Een oud-collega herinnert zich hem als een racist met een kort lontje. "Hij was eng, op een zorgelijke manier", zei Daniel Gilroy tegen nieuwszender NBC. "En het was niet af en toe. Het was constant. Hij had zijn woede niet onder controle. Het waren altijd vrouwen, ras of religie die hem deden ontploffen. Hij mocht zwarte mensen absoluut niet. Dat kwam een of twee keer ter sprake, maar het waren vooral vrouwen. Hij mocht vrouwen absoluut niet. Hij was wel seksueel aangetrokken tot vrouwen, maar hij respecteerde ze niet."

Giftig
De situatie op het werk was voor Gilroy zo "giftig" dat hij zich uiteindelijk liet overplaatsen naar een andere afdeling.

Samuel King, die Mateen kende van school, denkt dat Mateens homohaat zich pas ergens in de afgelopen jaren ontwikkelde. King kende Mateen tot 2009 en zag hem geregeld in het winkelcentrum waar ze allebei werkten. "Wat mij schokt is dat het merendeel van het personeel waar ik werkte homo was. Hij was toentertijd niet antihomo. Hij gedroeg zich helemaal niet hatelijk tegenover ons."

'Hij haatte alles en iedereen'
'Hij haatte alles en iedereen' (Foto: ANP)