'Politie niet weghalen bij ministerie'

Het volgende kabinet zou de politie niet weg moeten halen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat zegt secretaris-generaal van het ministerie Siebe Riedstra zaterdag in NRC. Een aantal partijen wil dat de politie na de verkiezingen teruggaat naar Binnenlandse Zaken. PvdA, SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat Justitie te groot is geworden.

Riedstra erkent dat de samenwerking tussen politie en Openbaar Ministerie (OM) nog niet perfect verloopt. Maar dat is volgens hem geen reden de twee te splitsen. "Het zou jammer zijn om dit niet te handhaven", aldus de topambtenaar.

Een voorbeeld van de voordelen die de huidige indeling biedt is dat de besluitvorming makkelijker is met één verantwoordelijke minister. ,Als je de politie meer laat doen aan contra-terrorisme en je investeert daarin, dan moet je dat ook bij het OM doen. Verbeteringen moeten altijd in de hele strafrechtketen plaatsvinden.''

Als ander voorbeeld noemt Riedstra in de krant de drugscriminaliteit in Brabant. "Als het kabinet daar meer tegen wil doen, kunnen de commissaris van de Koning en de burgemeesters van Brabant nu in gesprek gaan met één minister, die de knoop doorhakt. Dat is winst."

'Politie niet weghalen bij ministerie'
'Politie niet weghalen bij ministerie' (Foto: ANP)