EK: Een bezoekje aan de wedkantoren

Het EK voetbal staat op het punt van beginnen. De Oranjegekte blijft ons bespaard, maar de wedkantoren kan dat natuurlijk weinig schelen. Wij struinden het internet af op zoek naar interessante weddenschappen, van de bekende Europese bookmakers tot de krochten van de Russische wedkantoren. 

Uiteindelijk gaat het in Frankrijk natuurlijk maar om één ding: de Europese titel. Het gastland is de favoriet om na 1984 en 2000 de derde titel te pakken. Een winnende inzet op de Haantjes wordt iets meer dan vier keer uitgekeerd. Met zo'n vijf tot zes keer de inzet worden Duitsland en Spanje als grootste uitdagers gezien, maar ook Engeland, België, Portugal en Italië volgen met tussen tien en twintig keer de inzet op geringe afstand. 

Met het nieuwe systeem doet zo ongeveer elk Europees land dat een beetje kan voetballen mee aan het EK. Dit betekent dat er ook relatieve kleintjes aanwezig zijn en dat is te zien aan de noteringen: viert men over twee weken feest in Tirana vanwege een verrassende titel voor Albanië? Een tientje daarop levert je al snel vijfduizend euro winst op, wat ook gezegd kan worden voor Hongarije.

De strijd om de titel "Topscorer van het EK" kent natuurlijk veel meer gegadigden, maar toch zijn er drie - min of meer - favorieten aan te wijzen. De kans dat we Cristiano Ronaldo weer een potje zien janken is uiteraard groot, toch is hij favoriet voor de topscorerstitel met noteringen van zo'n negen keer de inleg. Hij wordt echter op de voet gevolgd door Thomas Müller en Antoine Griezmann, maar ook Olivier Giroud, Harry Kane, Robert Lewandowski, Alvaro Morata en Romelo Lukaku worden als outsiders gezien. De Belg levert bijvoorbeeld zo'n 25 keer de inzet op bij winst.

Cristiano Ronaldo legt zijn jongeheertje even goed, maar vreemd genoeg zijn er nog geen weddenschappen gespot die hier iets mee te maken kunnen hebben (PROSHOTS/Action Images)
Cristiano Ronaldo legt zijn jongeheertje even goed, maar vreemd genoeg zijn er nog geen weddenschappen gespot die hier iets mee te maken kunnen hebben (PROSHOTS/Action Images)

Tot zover de echte basisweddenschappen en dus is het tijd voor iets 'exotischer'. Frankrijk en Duitsland worden weinig verrassend gezien als teams die de meeste goals maken, met beiden zo'n vier keer de inzet. Met noteringen tussen zeven en negen lijken Noord-Ierland, Albanië en Hongarije uit te gaan maken welke ploeg het minst productief is, waarbij het uiteraard zal helpen als ze de groepsfase niet overleven.

Duitsland tegen Noord-Ierland wordt gezien als potentieel oprolpartijtje, want met negen keer de inzet is het duel favoriet om de groepswedstrijd met de meeste goals te worden. De meeste bookmakers verwachten overigens dat tussen de twee en vier wedstrijden zullen eindigen in een strafschoppenserie. In reguliere speeltijd verwacht men dat er twee of drie strafschoppen gemist worden, want uiteraard kan ook daarop gewed worden.

Je zuurverdiende geld kun je eventueel ook inzetten op het aantal met het hoofd gescoorde doelpunten: je verdubbelt je inzet als het er niet meer dan 24 zijn. Elke euro levert €1,50 winst op als je correct voorspelt dat het EK meer dan vier eigen goals kent. Of we ook een rasechte hattrick gaan zien? "Mwah", lijken de bookmakers te denken, dat is ongeveer 50/50. Verder voorspellen de heren wedkantoren dat grofweg vijftien goals gemaakt worden door invallers. 

Wat opvalt is dat je voor alle 24 deelnemende teams in kunt zetten op diverse weddenschappen: scoren de Slowaken minstens vier keer? Dan kun jij je geld verdubbelen! De grote vraag van het EK is natuurlijk wie de Albanese topscorer wordt. Met een notering van 3,25 lijkt Bekim Balaj een grote kanshebber, maar hij wordt onder meer uitgedaagd door Armando Sadiku. Ook op het aantal punten per land en het aantal gescoorde goals, zowel in de groep als in het hele toernooi, zijn onderdeel van mogelijke weddenschappen.

Elseid Hysaj. In Albanië ongetwijfeld heel bekend, maar met een notering van 61 zien de wedkantoren hem niet bepaald als favoriet om topscorer van zijn land te worden (PROSHOTS/Action Images)
Elseid Hysaj. In Albanië ongetwijfeld heel bekend, maar met een notering van 61 zien de wedkantoren hem niet bepaald als favoriet om topscorer van zijn land te worden (PROSHOTS/Action Images)

Kledingfabrikant Macron zal ongetwijfeld een van de mindere teams sponsoren: een Europese titel voor het merk levert 501 keer de inzet op en alleen Adidas, Nike en Puma lijken een serieuze kans te maken. Er is overigens wel een Nederlands tintje te vinden en dat is natuurlijk scheidsrechter Björn Kuipers. Als hij de finale fluit kan het de gelukkige gokker twaalf keer de inzet opleveren, maar met een notering van vier is de Brit Mark Clattenburg de favoriet. 

Tot slot zijn er nog allerlei andere opvallende weddenschappen mogelijk. Zo krijg je negen keer je inzet terug als koningin Elizabeth bij de finale aanwezig is, vraag ons niet waarom ze dat zou doen. Een 'fan' op het veld levert vijftien keer je inleg op, dus we dagen een ieder uit om een leuk bedrag in te zetten, bij de finale aanwezig te zijn, het veld op te rennen en te cashen. 

Voetbal is een sport waarbij een wedstrijd nogal eens zonder enige score afgesloten wordt en dat lijkt ook op het EK te gebeuren. Je krijgt namelijk achttien keer je inzet als er in elke wedstrijd minstens één goal gescoord wordt. De Hongaarse keeper Gabor Kiraly staat erom bekend al jaren in een joggingbroek te spelen, maar zou hij niet eens voor een korte broek kiezen? Als hij dat doet en je hebt erop ingezet ben je zeven keer je inzet rijker!

We mogen er vanuit gaan dat Gabor Kiraly ook op het EK in zijn heerlijk ranzige joggingbroek ten tonele verschijnt (PROSHOTS/Digitalsport)
We mogen er vanuit gaan dat Gabor Kiraly ook op het EK in zijn heerlijk ranzige joggingbroek ten tonele verschijnt (PROSHOTS/Digitalsport)

Het kan natuurlijk gebeuren dat een team het zonder echte keeper moet doen en een veldspeler in het doel moet gaan staan. Je kunt erop inzetten dat zo'n veldspeler dan een penalty stopt: het zou je 67 keer je inzet opleveren, terwijl een gescoorde goal vanuit de middencirkel elke euro zelfs verhonderdvoudigd. Een keeper die uit een doeltrap scoort lijkt weinig kans te hebben, want daar krijg je al 201 keer je inzet voor. 

Het EK krijgt nou eenmaal veel aandacht en als er één persoon is die dan helemaal warm van binnen wordt is het wel Donald Trump. Er lijkt dan ook een redelijke kans dat hij het winnende team na afloop via Twitter even 'moet' feliciteren en als hij dat doet - en je hebt erop ingezet - krijg je vijf keer je inzet terug. 

De Britse koningin is overigens niet de enige op wiens aanwezigheid gewed kan worden. Een bezoekje van Karim Benzema aan de openingswedstrijd tussen Frankrijk en Roemenië levert twaalf keer de inzet op, terwijl professioneel oplichter Sepp Blatter's aanwezigheid je acht keer zo rijk kan maken. God verhoede dat het gebeurt, maar met vier keer de inzet lijkt de kans wel degelijk aanwezig dat iemand een door hem gemaakte goal zal vieren met een selfie.

We kunnen nog uren doorgaan - scoren spelers uit de Bundesliga meer goals dan die uit de Primera Division? Scoort Cristiano Ronaldo meer goals dan IJsland? Wint Lukaku het van Zweden wat goals betreft? - maar ooit moet er een einde aan komen. Volgens de bookmakers lijkt de kans vrij groot dat de snelste goal binnen drie minuten valt en dat er zo'n 120 tot 140 goals gescoord gaan worden. En zeg nou zelf, als je ingezet hebt op de snelste gele kaart (grofweg na twee á drie minuten) of het grootste aantal corners in één wedstrijd (een stuk of twintig) is er ook zonder Nederland tenminste nog wat te beleven.. 

Zien we de sneaky Sepp Blatter op het EK toch nog terug en weet hij er zelfs nog wat financieel gewin uit te slepen? We zouden het bijna hopen..(PROSHOTS/Zuma Sports Wire)
Zien we de sneaky Sepp Blatter op het EK toch nog terug en weet hij er zelfs nog wat financieel gewin uit te slepen? We zouden het bijna hopen..(PROSHOTS/Zuma Sports Wire)