Sharapova twee jaar geschorst voor meldoniumgebruik

Maria Sharapova is door de internationale tennisfederatie ITF voor twee jaar geschorst. Bij de Australian Open in januari werd de Russische betrapt op het gebruik van meldonium, dat sinds 1 januari op de dopinglijst staat.

De voormalig nummer één van de wereld bekende in maart het middel na 1 januari nog gebruikt te hebben omdat ze had gemist dat het middel op de dopinglijst van het WADA terecht was gekomen. Vele, voornamelijk Russische, sporters werden na haar nog betrapt, maar het merendeel van die sporters gaven aan voor januari gestopt te zijn. Mede daarom werd van veel van die sporters de voorlopige schorsing geschrapt.

Sharapova heeft aangegeven in beroep te gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS. "Ik kan een oneerlijke zware schorsing van twee jaar niet accepteren. Het tribunaal heeft geoordeeld dat ik niets met opzet verkeerd heb gedaan, maar toch willen ze me schorsen”, zei ze op haar Facebook-pagina.

"Ik mis het tennis en ik mis mijn fantastische fans, die mij veel liefde en steun geven in deze moeilijke dagen. Ik wil staan voor wat in mijn optiek juist is en dat is de reden waarom ik zal vechten om zo snel mogelijk weer op de baan te staan."

Sharapova reageerde vol frustratie op haar schorsing van twee jaar (PROSHOTS/Action Images)
Sharapova reageerde vol frustratie op haar schorsing van twee jaar (PROSHOTS/Action Images)