'Enorme kapitaalvlucht voor Brexit'

In de aanloop naar het Britse referendum in juni over lidmaatschap van de Europese Unie halen investeerders handenvol geld weg uit de economie van het Verenigd Koninkrijk. Dit meldde de nieuwszender SkyNews dinsdag op basis van gegevens van de Bank of England.

In maart en april werd circa 65 miljard pond (ruim 83 miljard euro) uit het land gehaald of werd dat Britse geld omgezet in andere munteenheden. De snelheid waarmee het geld het land verlaat, is volgens SkyNews onverwacht hoog en bovendien de hoogste sinds de financiële crisis van begin 2009.

In de periode mei tot oktober 2015 bedroeg de kapitaalvlucht slechts 2 miljard pond (ruim 2,5 miljard euro). In de volgende zes maanden, van november 2014 tot eind april 2015, steeg dat bedrag tot 77 miljard pond, omgerekend bijna 100 miljard euro. Allerlei factoren kunnen bij deze kapitaalvlucht een rol spelen, maar volgens door SkyNews geraadpleegde deskundigen moet deze toename in de eerste plaats een gevolg zijn van zorgen over de Brexit, het vertrek van het land uit de EU. Het meeste geld 'vertrok' toen tegenstanders van de EU in maart leken te kunnen winnen. Het referendum is op 23 juni.

'Enorme kapitaalvlucht voor Brexit'
'Enorme kapitaalvlucht voor Brexit' (Foto: ANP)