Erdogan wil bloedtest voor parlementsleden

Onze Turkse vriend president Erdogan is het opnieuw gelukt om wat wenkbrauwen te doen fronzen. Naar aanleiding van de Duitse erkenning van de Armeense Genocide wil hij dat Duitse parlementsleden van Turkse komaf, een bloedtest ondergaan.

Vorige week stemde vrijwel het hele parlement in met de resolutie, inclusief 11 leden die hun roots in Turkije hebben. De man die niets met geiten heeft, reageerde niet zo sportief: "Ze zeggen dat ze Turken zijn, maar wat voor Turken? Hun bloed moet in een laboratorium onderzocht worden".

"Het is al bekend van wie zij de spreekbuis zijn. Van de separatistische terreurorganisatie in dit land zijn zij het verlengstuk in Duitsland", hiermee doelt hij waarschijnlijk op de PKK, een Koerdische terroristische beweging die in Turkije verboden is.

De burgemeester van Ankara deed vrolijk mee aan de stampvoeterij. Hij plaatste een tweet met een foto van de 11, begeleid met de tekst 'zij staken ons in de rug'.

Een van de parlementsleden, Cem Ozdemir van de Bündnis/Die Grünen, heeft inmiddels kennis mogen nemen van de bijbehorende bedreigingen en doodwensen vanuit de hoek van mensen die een andere mening zijn toegedaan.

Erdogan reageerde erg verontwaardigd op de resolutie: hij liet de ambassadeur uit Berlijn terughalen en vond dat Duitsland niets mocht zeggen over het Ottomaans feestje in 1915, want: "Duitsland is wel het laatste land dat zich over een 'zogenaamde volkenmoord' door Turkije mag uitspreken". Het land zou eerst maar eens rekenschap moeten afleggen over de holocaust en de genocide op de Herero in Namibië.

Erdo was erg teleurgesteld in zijn vriendin Merkel. Het was haar niet gelukt was om haar partijgenoten zover te krijgen dat ze tegen de resolutie zouden stemmen. Verder dreigde hij dat Duitsland een belangrijke vriend kan verliezen. Sancties sluit hij niet uit.

Vandaag gaf Erdogan eveneens opnieuw blijk over hoe hij denkt over vrouwen en hun rol in het leven. Hij noemde vrouwen die voor hun carriére kiezen of om welke reden dan ook afzien van het moederschap 'onvolwaardig'.