PSV gebaat bij uitschakeling Ajax in CL

Mocht Ajax de voorrondes van de Champions League niet overleven, dan profiteert PSV daar hoogstwaarschijnlijk van. PSV is namelijk op basis van de UEFA-coëfficiënt vooralsnog ingedeeld in pot 3 bij de loting van de Champions League-groepsfase. Echter zijn er nog clubs met een hogere coëfficiënt die zich kunnen plaatsen voor de groepsfase, waardoor pot 4 en een zware loting dreigt.

Onder de nog niet geplaatste clubs is Ajax, dat op basis van de afgelopen Europese seizoenen een hogere coëfficiënt heeft dan de Eindhovenaren. Mochten de Amsterdammers zich plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, dan zakt PSV een plek. Mochten er nog meer clubs met een hogere coëfficiënt zich plaatsen, dan zal de kampioen van Nederland nog verder afdalen, zo vond Voetbal International uit.

Manchester City, FC Porto, Shakhtar Donetsk, Olympiakos Piraeus en Villarreal zijn de clubs in de voorrondes/play-offs met een hogere coëfficiënt. Bij uitschakeling van één van deze teams, profiteert PSV eveneens.

Afgelopen seizoen was PSV nog een van de groepshoofden bij de loting, maar dat kwam omdat Nederland destijds nog bij de beste acht landen van Europa hoorde. De kampioenen van deze landen krijgen namelijk de status van groepshoofd. Inmiddels is Nederland echter ingehaald door Oekraïne.

Mogelijke potindeling groepsfase Champions League

Pot 1:
Real Madrid (Spa)
Barcelona (Spa)
Leicester City (Eng)
Bayern München (Dui)
Juventus (Ita)
Benfica (Por)
Paris Saint-Germain (Fra)
CSKA Moskou (Rus)

Pot 2:
Atlético Madrid (Spa)
Borussia Dortmund (Dui)
Arsenal (Eng)
Manchester City* (Eng)
Sevilla (Spa)
FC Porto* (Por)
Napoli (Ita)
Bayer Leverkusen (Dui)

Pot 3:
FC Basel (Zwi)
Shakhtar Donetsk* (Oek)
Tottenham Hotspur (Eng)
Olympiakos* (Gri)
Dynamo Kiev (Oek)
Olympique Lyon (Fra)
Villarreal* (Spa)
Ajax* (NED)

Pot 4:
PSV (NED)
Sporting Portugal (Por)
Viktoria Plzen* (Tsj)
Club Brugge (Bel)
Red Bull Salzburg* (Oos)
Celtic* (Sco)
APOEL Nicosia* (Cyp)
Besiktas (Tur)

*= nog niet geplaatst voor groepsfase Champions League