Rookie Rossi wint Indy 500 op laatste druppels brandstof

Alexander Rossi heeft op spectaculaire wijze de Indy 500 gewonnen. De honderdste editie van het grootste eendaagse sportevenement ter wereld eindigde op bijzonder spannende wijze, want de Amerikaanse rookie had geen druppel brandstof meer in zijn auto in de slotronde van de wedstrijd.

De eerste helft van de race kende Juan-Pablo Montoya als voornaamste slachtoffer. De Colombiaanse winnaar van vorig jaar raakte de controle over zijn auto kwijt en spinde de muur in. Niet veel later maakte Sage Karam, bezig aan een goede opmars, een stevige klapper. Voorin werd de race vooral gedomineerd door Ryan Hunter-Reay, polesitter James Hinchcliffe en Townsend Bell, terwijl ook drievoudig winnaar Helio Castroneves zich met een aantal schitterende acties vooraan het front kwam melden.

Kort na de helft kwam Castroneves' Braziliaanse landgenoot Tony Kanaan naar voren, maar hij viel al snel weer wat plekken terug. De Rus Mikhail Aleshin had het tempo vervolgens goed te pakken, maar knalde de muur in, wat de achter hem rijdende Conor Daly deed schrikken en spinnen. Tijdens de gelevlagperiode die volgde ging het in de pitstraat helemaal fout voor teamgenoten Bell en Hunter-Reay: Bell reed weg, maar kwam daarbij in aanraking met Castroneves, waardoor Bell zijn teamgenoot Hunter-Reay aanreed en beiden geparkeerd stonden.

Ze konden hun weg vervolgen, maar waren kansloos voor de zege. Voor Castroneves leek de schade mee te vallen, tot hij alsnog met de nodige problemen de pitstraat op moest zoeken. Ondertussen was de als laatste gestartte Alex Tagliani aan het profiteren, want de Canadees lag plotseling op kop, hoewel hij nog wel een pitstop moest maken. 

Na 160 van de 200 ronden kwam Takuma Sato in aanraking met de muur, wat weer voor een gele vlag zorgde. De een na de andere coureur besloot binnen te komen voor brandstof en banden, wat in het geval van een latere gele vlag de laatste stop zou kunnen zijn. Die gelevlagsituatie kwam echter maar niet en dus begonnen een aantal coureurs voorin hem flink te knijpen: hun brandstof raakte op en er waren nog wel de nodige ronden te rijden.

Kanaan moest als eerste afhaken en stoppen voor brandstof, waardoor het duel om de zege plotseling leek te gaan tussen Joseph Newgarden en Carlos Muñoz. Ook voor hen gold echter dat ze wel genoeg brandstof moesten hebben en met een handvol ronden op de teller moest Newgarden afhaken. Met de finish bijna in zich kon ook de Colombiaan Muñoz het toch niet meer volhouden en moest hij wat brandstof halen om de race uit te kunnen rijden.

Hierdoor was het ineens de Amerikaan Rossi die de leiding in handen geworpen kreeg. Toch leek het ook voor hem alsnog op het laatste moment fout te gaan, want bij het ingaan van de laatste ronde raakte hij al veel snelheid kwijt. Muñoz kwam met zeer rasse schreden dichterbij de stilvallende Rossi, maar de Amerikaan had al het geluk van de wereld: zonder nog maar een druppeltje benzine hield hij nog precies genoeg over om als winnaar over de streep te hobbelen. De pit haalde hij vervolgens niet meer, want zijn auto kwam in zijn ererondje tot stilstand. 

Het is de eerste keer sinds 2001 dat een rookie, een nieuwkomer, de Indy 500 wint. Destijds was Castroneves de beste, een jaar nadat Montoya het als rookie eveneens voor elkaar kreeg. 

De laatste ronde van de race, waarin Rossi te horen krijgt dat hij toch maar zuinig moet zijn met zijn laatste druppel brandstof (Bron: YouTube)