Van Emden: "Doorrijden Nibali na val Kruijswijk schandalig"

Wielrenner Jos van Emden was vrijdag na afloop van de negentiende etappe in de Giro d'Italia woedend. Zijn kopman Steven Kruijswijk ging in de roze leiderstrui hard onderuit en zag de eindzege zo goed als zeker uit zijn handen glippen. Gelijk na de val reed Vincenzo Nibali - samen met Johan Esteban Chaves - uiteraard door, maar Van Emden was daar niet van gediend.

"Je moet echt goed achter je oren krabben als je als renner aanvalt op een moment dat de leider onderuit gaat", zegt de Nederlander. "Heel Italië zou natuurlijk te klein zijn als Nibali tegen de vlakte gaat en wij aanvallen, dan wordt de koers platgelegd. Dit vind ik echt een schande", foetert Van Emden. "Iedereen ziet dat de leider valt, dus daar hadden ze gewoon op moeten wachten."

De renner van LottoNL-Jumbo gaat voorbij aan het feit dat zowel Nibali als Chaves plotseling kans zagen om voor de eindzege in de Giro te gaan. Dat Kruijswijk in een omgekeerde situatie wél gewacht zou hebben lijkt dan ook niet heel erg waarschijnlijk. Als het duo wel gewacht had zou de Nederlander overigens naar alle waarschijnlijkheid alsnog flink wat tijd verloren hebben, want fysiek ongemak speelde hem na de val behoorlijk parten.