Kruijswijk: "Ik heb alles verkloot"

Steven Kruijswijk kreeg vrijdag tijdens de negentiende etappe van de Giro d'Italia een zware klap te verwerken. De Nederlander was continu onbetwist de sterkste bergop, maar ging vrijdag tijdens een afdaling onderuit en verloor zijn roze leiderstrui.

"Ik heb alles hier verkloot", liet de Nederlander tegenover de NOS weten. "Mentaal ben ik gebroken en vandaag heb ik de Giro verloren. Ik maakte een stuurfout en na de val was ik de aansluiting natuurlijk kwijt. Op dat moment wist ik dat het voorbij was", aldus een teneergeslagen Kruijswijk.

Zaterdag staat nog wel een zware bergrit op het programma, normaal gesproken op het lijf geschreven van Kruijswijk, maar hij heeft nog wel last van zijn val. "Met die fiets kon ik sowieso niet verder rijden en toen was de aansluiting gewoon weg. Ik probeerde nog wel alles te geven, maar werkelijk alles deed pijn: mijn rug, ribben...alles. Als je moraal gebroken is is het gewoon voorbij."

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Nederlander zaterdag nog de aanval kiest als hij überhaupt in staat is om van start te gaan. De strijd om de eindzege gaat dan normaliter tussen rozetruidrager Johan Esteban Chaves uit Colombia en de Italiaan Vincenzo Nibali.