Noodlot slaat op voorlaatste moment toe voor Kruijswijk

De voorlaatste bergetappe in de Giro d'Italia is voor Steven Kruijswijk en de Nederlandse wielerliefhebbers uitgelopen op een drama. De rozetruidrager was al de gehele Giro soeverein zodra het stevig bergop ging en ook vrijdag was dat het geval. Tot het noodlot toesloeg: vroeg in de eerste afdaling van de dag viel de Nederlander en dat kostte hem uiteindelijk de roze trui en waarschijnlijk een historische eindzege.

De negentiende etappe ging over 162 kilometer van Pinerolo naar het Franse Risoul. De eerste ruim honderd kilometer liepen bijna constant bergop, met als apotheose de Colle dell'Agnello, mogelijk beter bekend als de Col d'Agnel. Dit was de Cima Coppi van deze Giro, het dak van de ronde, met een hoogte van 2744 meter.

Op de lange flanken van de klim was het Johan Esteban Chaves die voor de eerste serieuze aanval van de klassementsrenners zorgde. De Colombiaan viel met hulp van zijn ploeg Orica-GreenEdge aan en binnen minuten was het peloton uitgedund tot een man of zes, waaronder Kruijswijk. Renners als Alejandro Valverde, de nummer drie van het klassement, hadden het bijzonder moeilijk, maar de kopman van LottoNL-Jumbo reed in zijn roze trui uitstekend mee.

Eenmaal boven aangekomen wachtte een pittige afdaling en daar ging het al snel fout. Vincenzo Nibali, erkend topdaler, zette Kruijswijk onder druk en de Nederlander maakte al na een paar bochten een stuurfout. Hij dook met fiets en al de metershoge sneeuwmuur in en kroop aangeslagen weer terug op zijn fiets. Het duurde even voor hij eindelijk een vervangende fiets had en zijn weg kon vervolgen, maar Kruijswijk zat vanaf dat moment nagenoeg alleen.

Ondertussen reden Nibali en Chaves voorop en het duo pakte alsmaar meer tijd op de aangeslagen Kruijswijk. Aanvankelijk leek de Nederlander de schade wat te beperken, mede doordat hij bij een groepje aan kon sluiten, maar zodra de slotklim naar Risoul begon was het ogenschijnlijk voorbij. De achterstand op Nibali en co groeide naar meer dan twee minuten en op het moment dat de renner van Astana wegsprong van Chaves en de medekoplopers was het voor Kruijswijk echt gedaan.

De Nederlander verloor in de laatste kilometers nog meer tijd en kwam uiteindelijk op 4:54 minuten van winnaar Nibali binnen. Hij verloor ook zo'n vier minuten op Chaves en dat betekent dat de Colombiaan zaterdag als rozetruidrager de laatste etappe waar nog verschil gemaakt kan worden in zal gaan. 

In het klassement heeft Chaves 44 seconden voorsprong op Nibali en 1:05 minuten op Kruijswijk. Met een achterstand van 1:48 minuten maakt ook Valverde theoretisch nog kans op de eindzege. Zaterdag wacht een etappe over 134 kilometer, waarin vanaf de start al flink geklommen moet worden. Er zijn in totaal drie serieuze bergen van de eerste categorie en de aankomst is op een klimmetje van de derde categorie, terwijl nagenoeg geen meter onderweg vlak zal zijn.