Langstlevende olympisch kampioen ooit (102) overleden

De langstlevende olympisch kampioen ooit is niet meer. De sinds enkele decennia Amerikaanse Hongaar Sandor Tarics is op 102-jarige leeftijd overleden. Tarics maakte deel uit van het Hongaarse team dat in het Berlijn van Adolf Hitler in 1936 olympisch goud won. 

Tarics woonde al vele jaren in de Verenigde Staten, waar hij na zijn actieve loopbaan onder meer werkzaam was als een combinatie van architect en deskundige op het gebied van aardbevingen. In het Californische Belvedere is hij in een verzorgingstehuis overleden, met zijn dochter Linda aan zijn zijde. "Mijn vader is vredig heengegaan, rechtop in zijn stoel", liet ze weten. 

De nationale held in Hongarije - "ik word op straat nog altijd herkend", zei hij rond zijn 100e verjaardag - zat sinds enkele jaren meer en meer in een rolstoel. Geestelijk was hij echter nog volledig gezond. Tot ruim na zijn 100e verjaardag bracht hij bijvoorbeeld vrije tijd door met het oplossen van wiskundige vraagstukken. 

Vanaf 26 november 2015 was Tarics officieel de langstlevende olympisch kampioen ooit. Wij besteedden daar destijds aandacht aan met deze special over de grootheid, waarin we uitgebreider ingaan op het bijzondere leven van de kampioen. De oudste nog levende medaillewinnares ter wereld is nu de Italiaanse turnster Clara Marangoni, die in 1928 in Amsterdam zilver won en inmiddels 102 jaar oud is.