'Inspraak over kerncentrale bij de grens'

Over kerncentrales die dicht bij de landsgrens staan moeten ook de 'buurlanden' wat te zeggen moeten hebben. Die boodschap geeft GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zaterdag af.

Van Tongeren pleit voor inspraak in de besluitvorming over veiligheidseisen voor kerncentrales die tot 100 kilometer van de grens staan. Zij doet dat zaterdag, daags voordat in Maastricht wordt gedemonstreerd tegen de Belgische kerncentrales van Doel en Tihange. Door aanhoudende problemen bij centrales, onder meer scheurtjes in reactorvaten, maken mensen in de omgeving zich zorgen over hun veiligheid. GroenLinks ziet de kerncentrales liefst sluiten.

"Keer op keer lezen we over problemen bij de Belgische kerncentrales. Deze reactoren staan net over de grens. De kans op een kernramp is klein, maar als het fout gaat trekt de radioactieve wolk zich niets aan van landsgrenzen", stelt Van Tongeren.

Gelijkgestemde partijen uit Duitsland, Frankrijk en België willen net als GroenLinks dat buurlanden inspraak krijgen in de veiligheidseisen van kerncentrales in grensgebieden.

'Inspraak over kerncentrale bij de grens'
'Inspraak over kerncentrale bij de grens' (Foto: ANP)