Beveiligers Schiphol leggen werk even neer

Naar schatting tussen de drie- en vierhonderd beveiligers op Schiphol hebben donderdagavond tien minuten hun werk neergelegd. Dat leidde volgens een woordvoerder van vakbond FNV Schiphol tot 'groeiende rijen passagiers, maar niet zo dat ze hun vliegtuig hebben gemist'.

De beveiligers vinden de werkdruk te hoog, onder meer omdat zij te lang achter elkaar moeten staan. Zij willen dat hun werkgevers en het luchthavenbedrijf als opdrachtgever daar iets aan doen. Afgelopen weekeinde liep een ultimatum af, waarna FNV acties aankondigde.

De beveiligers op de luchthaven werken onder meer bij het scannen van handbagage, in de bagageruimte en bewaken de personeelsdoorgangen. Volgens de vakbondswoordvoerder is op 45 plekken het werk neergelegd door ongeveer 8 mensen per plek. "Uitgangspunt is zo min mogelijk overlast voor passagiers, zo veilig mogelijk maar tóch een signaal afgeven."

Schiphol benadrukte donderdag zich het recht voor te behouden om, wanneer daar aanleiding toe is, de voorzieningenrechter te vragen om acties te verbieden. Bij deze eerste kortstondige werkonderbreking ziet de luchthaven daar evenwel nog geen reden toe.

Beveiligers Schiphol leggen werk even neer
Beveiligers Schiphol leggen werk even neer (Foto: ANP)