Ulissi boekt tweede dagzege in Giro, Jungels wint tijd

Diego Ulissi heeft zijn tweede dagzege in de Giro d'Italia van dit jaar geboekt. De Italiaan van Lampre profiteerde in de 227 kilometer lange etappe tussen Modena en Asolo optimaal van de ontsnapte Bob Jungels en Andrey Amador. De nummers een en twee in het klassement pakten wel dertien seconden op de rest van de toprenners.

De etappe kende een lange vlakke aanloop waarin aanvankelijk een grote groep de benen nam. Het peloton liet echter niet begaan, waarna Vegard Stake Laengen, Liam Bertazzo en Anton Vorobyev wel de zegen kregen. Terwijl Tom Dumoulin opgaf, pakte het drietal ruim tien minuten voorsprong. Deze verdween echter als sneeuw voor de zon bij de nadering van de Forcella Mostaccin. Op dit klimmetje werd Laengen als laatste gegrepen.

Vlak voor de klim vond een grote valpartij plaats, waarbij op Pozzovivo na geen grote namen op achterstand raakten. Het was wel het sein voor Steven Kruijswijk om op de klim aan de boom te schudden. De Nederlander kreeg slechts acht renners met zich mee, waarna na het ronden van de top Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Esteban Chaves het hazenpad kozen. Hun aanval was geen lang leven beschoren. Vervolgens was het de beurt aan Amador die samen met klassementsleider Jungels vertrok. Het duo pakte maximaal vijftien seconden, maar hield stand doordat de achtervolgers te veel naar elkaar keken.

Op de slotklim van de dag sprong Ulissi uit het peloton nog naar de leiders toe, waarna de Italiaan het in de sprint afmaakte voor Amador en Jungels. Giacomo Nizzolo wist op dertien seconden de sprint om plek vier te winnen.

In he klassement heeft Jungels nu 24 seconden voorsprong op Amador die via de bonificatieseconden iets dichterbij is gekomen. Derde op 1.07 minuten staat Valverde, Kruijswijk in dezelfde tijd is vierde. Twee tellen hierachter is Nibali vijfde.