'Ook brandweer in de fout met aanschaf auto's'

De brandweer dreigt dezelfde fout als de politie te maken bij de aanschaf van nieuwe personenauto's en bestelwagens. Volgens Natuur & Milieu blijkt dit uit de aanbesteding waarin staat dat alleen dieselvoertuigen zijn toegestaan.

De politie stond eerder ook alleen dieselvoertuigen toe in haar aanbesteding. Onder druk van Natuur & Milieu en na Kamervragen van de ChristenUnie is deze eis inmiddels ingetrokken.

"Ongehoord dat, na de politie, de brandweer nu dezelfde fout maakt. Ook de brandweer heeft een maatschappelijke voorbeeldfunctie. Dieselauto's stoten veel meer uit dan de norm, blijkt uit steeds meer onderzoeken. Brandweervoertuigen rijden vooral in steden rond. Dit gaat dwars tegen de doelstellingen van veel steden in om de lucht schoner te maken en zorgt voor veel onnodige gezondheidsschade", aldus Maarten van Biezen, hoofd Mobiliteit bij Natuur & Milieu.

De organisatie roept de brandweer op voor duurzame voertuigen te kiezen. De ChristenUnie heeft aangekondigd ook over deze kwestie Kamervragen te zullen stellen.

'Ook brandweer in de fout met aanschaf auto's'
'Ook brandweer in de fout met aanschaf auto's' (Foto: ANP)