Rusland: "Dopingklokkenluider moet aangepakt worden"

Grigory Rodchenkov zou voor het gerecht gesleept moeten worden voor het maken van een dopingcocktail voor Russische atleten op de Olympische Winterspelen van Sochi twee jaar geleden. Dat zegt althans Dmitry Svishchev, voorzitter van het comité voor sport en jeugdzaken binnen de Russische regering.

Rodchenkov is het voormalig hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou en wordt gezien als spil in een enorm systeem van staatsdoping. Tegenover de New York Times bekende de naar de VS gevluchte wetenschapper dat er vooral rondom de Spelen in eigen land in 2014 een gigantisch staatsdopingprogramma opgezet werd. Hij zou zelf een 'dopingcocktail' hebben ontworpen voor de atleten.

"Deze aantijgingen van Rodchenkov moeten grondig onderzocht worden", zegt Svishchev. "Als hij inderdaad een soort cocktail heeft ontworpen moet hij voor het gerecht gesleept worden, simpel. Ik vind het zeer ernstig dat onze wetgeving het verstrekken van doping nog niet strafbaar heeft gesteld. Als hij dit gedaan heeft moet hij met de gevolgen leven en achter de tralies verdwijnen", klinken de harde woorden. "Hij is gevlucht naar de VS en roept nu dit soort zaken...daar is niks geloofwaardigs aan", sluit hij af.