Nog één persoon uit 1899 in leven

De oudste mens ter wereld is afgelopen nacht overleden. Het leven van de Amerikaanse Susannah Mushatt Jones is in een verzorgingstehuis in New York na bijna 117 jaar tot een einde gekomen. De vrouw woonde al dertig jaar in het tehuis en was de laatste tien dagen ziek. Daarnaast was ze al geruime tijd blind en doof.

Jones werd in 1899 geboren in Montgomery in Alamaba en ging naar een speciale school voor zwarte meisjes. Vanaf 1922 was ze aan het werk op de boerderij van haar familie, waarna ze zich via de nodige omwegen vestigde in New York. Jones is slechts een paar jaar getrouwd geweest en had geen kinderen.

Bijzonder aan Jones is dat ze, voor zover bekend, een van de nog twee in leven zijnde mensen was die vóór 1900 geboren zijn. Alleen de Italiaanse Emma Morano, geboren op 29 november 1899, is er nu nog. Er zijn wel twee andere personen bekend die ook in de negentiende eeuw ter wereld zijn gekomen: de Jamaicaanse Violet Brown en de Japanse Nabi Tajima werden in respectievelijk maart en augustus 1900 geboren.

Jones had zich met haar 116 jaar en 311 dagen inmiddels 'opgewerkt' naar de zevende plek op de ranglijst van oudste mensen aller tijden. Als ze het nog een ruime maand had volgehouden zou ze de Ecuadoriaanse Maria Capovilla nog ingehaald kunnen hebben. Ook kwam Jones er dicht bij om als zesde mens ooit de grens van 117 jaar te halen.

De Française Jeanne Calment is voor zover bekend de oudste persoon ooit. Zij werd maar liefst 122 jaar en 164 dagen oud, meer dan drie jaar ouder dan de nummer twee op de lijst. Discussies en meer informatie over de 'ranglijsten' wat oudste personen ter wereld betreft zijn in dit topic op het FOK!forum te vinden, waar men dergelijke lijstjes al een aantal jaren bijhoudt.