'Russen wisselden besmette dopingstalen door gat in de muur'

Volgens Grigory Rodchenkov, voormalig directeur van het dopinglaboratorium in Moskou, werden Russische sporters op de Olympische Winterspelen van Sochi twee jaar geleden gesteund door een gecompliceerd staatsdopingprogramma. 

In de New York Times doet hij uit de boeken hoe hij en zijn team tijdens de Spelen te werk gingen om ervoor te zorgen dat de op steroïden sportende Russen niet gepakt zouden worden. Antidopingexperts uit het land en zelfs agenten van de inlichtingendiensten wisselden potjes met steroïden besmette urine constant om met andere potjes.

In die andere potjes zat urine dat maanden eerder al was afgenomen en waar uiteraard geen spoortje van enig verboden middel in te vinden was. Volgens Rodchenkov werd elke nacht urenlang gewerkt in een 'schaduwlaboratorium' - dat officieel niet bestond - onder het licht van één enkele lamp. Flesjes met urine werden door een gat in de muur doorgegeven om stiekem getest te worden, zodat er tijdens de officiele tests zeker niks aan de hand zou zijn.

Rodchenkov schat dat na afloop zo'n honderd besmette dopingstalen weg werden gewerkt. Uiteraard werd niemand daadwerkelijk gepakt - officieel dan - en Rusland won meer medailles dan welk ander land dan ook. "Mensen vieren de successen en vereren olympisch kampioenen, maar ondertussen zitten wij ons het snot voor de ogen te werken om hun urine te vervangen", legt Rodchenkov uit. "Stel je eens voor hoe olympische sport in elkaar zit..."

De voormalig labdirecteur vertelt nu in de VS wel zijn verhaal, veel spijt heeft hij niet van zijn prestaties. "Het was een geweldige prestatie, het ultieme hoogtepunt van een tienjarige poging om Ruslands dopingstrategie op grote competities te perfectioneren. We waren voorzien van perfect materiaal, waren inmiddels heel ervaren, vol kennis en we waren voorbereid als nooit tevoren", legt hij uit. Rodchenkov kreeg na de Spelen overigens een van de hoogste onderscheidingen uit handen van president Vladimir Poetin.