Plagiaatzaak Stairway to Heaven begint

Een rechter in Los Angeles buigt zich dinsdag over misschien wel de beroemdste popsong aller tijden: Stairway to Heaven van de Britse band Led Zeppelin. Gitarist Jimmy Page en zanger Robert Plant zouden delen van het nummer hebben geplagieerd van een stuk van de Amerikaanse band Spirit.

De inmiddels 72-jarige Page en 67-jarige Plant staan te boek al de schrijvers van het nummer. Maar Mick Skidmore, die de nalatenschap van Spiritgitarist Randy Wolfe (1951-1997) beheert, is naar de rechter gestapt. Hij claim dat de Britten stukken hebben overgenomen uit het nummer Taurus uit 1968. Stairway to Heaven werd uitgebracht in 1971.

"Belachelijk", luidde Pages eerste reactie. Maar de rechter in Los Angeles constateerde toch overeenkomsten en bepaalde dat een jury maar eens een mening moet geven. Hij vond dat een stuk van het nummer, dat verscheen op de LP Led Zeppelin IV, gelijkenis vertoont met het werk van Spirit. Lucratief zou de rechtsgang zeker kunnen zijn. De plaat van Led Zeppelin heeft namelijk omgerekend ongeveer 440 miljoen euro opgebracht.

Plagiaatzaak Stairway to Heaven begint
Plagiaatzaak Stairway to Heaven begint (Foto: BuzzE)