Turkije weigert visum en boort olympische droom de grond in

De olympische droom van de Nigeriaanse worstelaarster Blessing Onyebuchi is hardhandig de grond ingeboord door de Turkse autoriteiten. Het laatste olympisch kwalificatietoernooi wordt deze week in Istanbul gehouden en Onyebuchi zou daar meedoen. Daar dachten de Turken echter anders over.

"Ik heb zojuist de Turkse ambassade in Abuja (de Nigeriaanse hoofdstad, red.) verlaten", aldus Daniel Igali, president van de Nigeriaanse worstelbond. "Daar heb ik twee dagen lang alles geprobeerd om een visum te krijgen voor Onyebuchi, haar coach Victor Kodei en mijzelf, zodat we op het laatste OKT van de partij konden zijn. Helaas moet ik mededelen dat het me niet is gelukt om een visum voor ons te krijgen", aldus de teleurgestelde president. 

"Helaas betekent dit het einde van de droom van Onyebuchi, die jarenlang alles heeft gegeven om op de Olympische Spelen voor Nigeria uit te komen. Dat Turkije de visa simpelweg geweigerd heeft, nadat wij alle documenten die gevraagd werden hebben overhandigd, is simpelweg vernederend. Dit gaat absoluut een staartje krijgen, want hier ga ik zeker mee naar de wereldworstelbond en het Internationaal Olympisch Comité", foetert Igali. 

"We hebben weken geleden alle documenten al opgestuurd naar de ambassade, maar toch roepen ze nu dat ze nog vijf dagen nodig hebben om achtergrondcontroles uit te voeren. Daar hebben ze al weken de tijd voor gehad, waar zijn ze dan in vredesnaam mee bezig geweest?!", briest Igali in Nigeriaanse media. 

Nigeria is in het worstelen bij de vrouwen aan een grote opmars bezig. In 2008 deed er één vrouw mee aan de Spelen, in 2012 waren het er twee en in Rio zullen ze in vijf van de zes gewichtsklassen van de partij zijn. Alleen Onyebuchi ontbreekt en dat is bijzonder zuur voor haar: vorige maand verloor ze op het Afrikaans OKT in de beslissende wedstrijd op één puntje van Annabelle Ali uit Kameroen.

Vervolgens werd alles uit de kast getrokken om geld bij elkaar te krijgen voor de reis naar Istanbul, waar zij als enige Nigeriaanse worstelaarster naartoe zou gaan - de rest plaatste zich via het WK van vorig jaar en het Afrikaans OKT van vorige maand. Op het laatste moment kreeg men precies genoeg geld bij elkaar voor de reis, waarna alleen de visa nog geregeld moesten worden...een formaliteit, zo dacht men tot Turkije daar anders over besloot.