Webcamzaak Aydin C. toch aangehouden

De zogeheten webcamzaak tegen verdachte Aydin C. is toch uitgesteld. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag besloten.

Het uitstel is noodzakelijk omdat de advocaat van C., Robert Malewicz, de verdediging van zijn cliënt donderdag een dag voor het begin van het proces neerlegde. Malewicz vond dat hij te weinig voorbereidingstijd voor het proces heeft gekregen. De rechtbank wist geen andere advocaat voor C. te regelen. Rechtsbijstand voor hem vinden de rechters wel nodig om door te gaan met het proces.

Nu de zaak is uitgesteld, is Malewicz weer de advocaat van C. geworden, laat hij weten. "De inhoudelijke behandeling begint nu naar verwachting in november en heb ik tot die tijd om de verdediging goed op poten te zetten."

Amanda Todd
C. (38) is onder meer aangeklaagd voor aanranding en afpersing van 34 meisjes via de webcam. De slachtoffers komen uit Nederland, Noorwegen, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. De Canadese tiener Amanda Todd zou tot de slachtoffers van C. hebben behoord. Ze pleegde in oktober 2012 zelfmoord, nadat zij een maand eerder een filmpje over wat haar was overkomen op YouTube had gezet.

Malewicz nam de verdediging een maand geleden op zich. Volgens hem gaat het om een zeer complexe zaak met een strafdossier dat alleen al zo'n 20.000 pagina's beslaat. "Mijn cliënt steunt deze stap", reageerde de advocaat donderdag op zijn terugtrekking. "Het enige wat hij wil is een eerlijk proces met een goed voorbereide advocaat. Ik ga geen half werk leveren."

Webcamzaak toch aangehouden
Webcamzaak toch aangehouden (Foto: ANP)