Londen kan eerste moslimburgemeester krijgen

Sadiq Khan van de Britse Labourpartij is favoriet om donderdag de burgemeestersverkiezingen voor Londen te winnen. Volgens peilingen ligt Khan circa 20 procentpunten voor op zijn belangrijkste rivaal, de Conservatieve Zac Goldsmith. Als hij wint volgt hij de huidige burgemeester Boris Johnson op en wordt hij de eerste moslimburgemeester in een Westerse hoofdstad.

De 8,6 miljoen inwoners kunnen donderdag kiezen uit twaalf kandidaten, maar de ogen zijn vooral gericht op Khan en Goldsmith.

Khan is de zoon van een Pakistaanse buschauffeur, werd mensenrechtenadvocaat en later parlementslid en minister voor Labour. De Conservatieven beschuldigen hem ervan "podium, zuurstof en beschutting" te geven aan extremisten. Zelf zegt hij dat hij heeft gestemd voor het homohuwelijk, waardoor hij met de dood werd bedreigd, en dat hij radicalisme altijd scherp heeft veroordeeld.

Verschillen
De verschillen met Goldsmith kunnen bijna niet groter zijn. Die is de zoon van een miljardair, die van de eliteschool Eton werd gestuurd omdat hij wiet in zijn kamer had en die niet heeft gestudeerd. Hij werd journalist en ging daarna het Lagerhuis in voor de Conservatieven.

Goldsmiths tegenstanders wijzen op zijn gebrek aan ervaring en politieke doortastendheid. Khan vindt dat hij volgens de school van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump een campagne heeft gevoerd die de Londenaren heeft verdeeld op geloof en dat hij geen voeling heeft met het gewone volk.

Londen kan eerste moslimburgemeester krijgen
Londen kan eerste moslimburgemeester krijgen (Foto: ANP)