Goudprijs loopt stevig op

De goudprijs is maandag opgelopen tot het hoogste niveau sinds begin vorig jaar. De zwakke economische groei trekt beleggers al maanden naar het veilig geachte edelmetaal en die lijn werd aan het begin van de nieuwe week doorgezet.

De goudprijs piekte in de middaghandel op 1303,82 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee werd de grens van 1300 dollar voor het eerst sinds eind januari 2015 doorbroken. Begin dit jaar stond de prijs nog op circa 1060 dollar.

De opmars van goud wordt in verband gebracht met de dalende waarde van de dollar ten opzichte van bijvoorbeeld de euro. De Amerikaanse munt heeft de afgelopen tijd aan waarde ingeboet, door het vooruitzicht dat de rente in de VS slechts mondjesmaat zal worden verhoogd. De Federal Reserve liet onlangs opnieuw weten dat het rentebeleid voorzichtig blijft, met het oog op de zwakke economische groei.

Door de verzwakking van de dollar steeg de waarde van de euro maandag voor het eerst sinds augustus tot meer dan 1,15 dollar. Om 14.20 uur piekte de Europese munt op 1,1501 dollar. Voor het weekeinde werd de euro voor 1,1450 dollar verhandeld. In maart en december vorig jaar werd met circa 1,05 dollar het laagste punt in jaren bereikt.

Goudprijs loopt stevig op
Goudprijs loopt stevig op (Foto: ANP)