Kabinet: we gaan jullie allemaal aftappen

Het kabinet trekt zich niets aan van de vele kritiek op zijn plan voor het massaal aftappen van internetverkeer en zet dat ongewijzigd door. De privacy van de gemiddelde Nederlander is het kabinet dan ook niets waard. Dat blijkt uit de tekst van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die natuurlijk geheim is, maar - waarschijnlijk tot spijt van het kabinet - in handen is gekomen van de Volkskrant en de NOS.

Inlichtingendiensten kunnen straks datacentra die e-mail, sms, internettelefoon en apps verwerken, structureel in de gaten houden. Ook mogen ze onschuldige burgers, ook fokkers zoals u en ik hacken, als ze zo sneller bij een verdachte kunnen komen. Of die onschuldige burger ook daadwerkelijk contact heeft met een verdachte is daarbij totaal irrelevant. Met andere woorden: je kunt binnenkort zonder reden gehackt worden door de overheid en de inlichtingendiensten hoeven zich daarvoor niet te verantwoorden.

Bits of Freedom, dat opkomt voor digitale burgerrechten, is niet te spreken over de nieuwe wet. "Daarmee negeert het kabinet de breed gedragen fundamentele kritiek op het sleepnet." Bits of Freedom vindt dat onschuldige mensen niet afgetapt mogen worden en wil dat deze bevoegdheid van tafel gaat, aldus de organisatie. Met het sleepnet bedoelt ze het ongerichte aftappen van burgers.

Plan massaal aftappen internetverkeer blijft
Plan massaal aftappen internetverkeer blijft (Foto: ANP)