Koenders voelt frustratie over kernwapens

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) betreurt het dat hij geen openheid van zaken kan geven over de aanwezigheid van (Amerikaanse) tactische kernwapens in ons land. Het is een 'nationale frustratie' dat er niet over gesproken kan worden, zei hij donderdag in de Kamer.

Een Kamermeerderheid wil meer helderheid over kernwapens. Koenders heeft het onderwerp de afgelopen maanden dertien keer besproken met onder meer de Amerikanen en de NAVO. "De reactie van de Amerikanen was niet hoopgevend." Zij voelen niet voor zo'n discussie in tijden van oplopende spanningen met de Russen.

Op de Brabantse vliegbasis Volkel zouden tussen de tien en twintig Amerikaanse kernbommen van het type B61 liggen. Het kabinet heeft dat in lijn met NAVO-afspraken nooit willen bevestigen. In 2013 bevestigden de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt het bestaan van de wapens.

Nationaal verbod
De Kamer sprak donderdag over een nationaal verbod op kernwapens. Dat was het gevolg van een burgerinitiatief van vredesorganisatie PAX, het Rode Kruis en ASN Bank. Zij hadden ruim 45.000 handtekeningen opgehaald om het onderwerp op de agenda van de Kamer te krijgen.

Het burgerinitiatief kreeg geen steun van Koenders. Het heeft volgens hem weinig toegevoegde waarde en vermindert de rol van ons land in het ontwapeningsoverleg. Ook in de Kamer is geen meerderheid voor een nationaal verbod.

Koenders voelt frustratie over kernwapens
Koenders voelt frustratie over kernwapens (Foto: ANP)