Aantal faillissementen neemt een vlucht

Het aantal bedrijven dat in het eerste kwartaal van dit jaar failliet ging, is fors gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In het kielzog van grote winkelketens als Scapino, Perry Sport en Aktiesport, Dolcis en Manfield, gingen ook nevenvestigingen van de winkelketens op de fles. Dit zorgde volgens de Kamer van Koophandel (KvK) voor een forse toename van het totaal aantal faillissementen.

Het aantal zaken dat over de kop ging kwam in de eerste drie maanden van het jaar uit op 2231. Dat betekende een stijging met 39 procent op jaarbasis. Qua nevenvestingen was de toename 281 procent tot 1091, zo blijkt uit de cijfers van het Handelsregister van de KvK. Bij de hoofdvestigingen was juist sprak van een daling met 14 procent tot 1140.

Qua sectoren kregen detaillisten het het zwaarst voor de kiezen. Het aantal nevenvestigingen dat daar het faillissement van de hoofdvestiging volgde, steeg van 217 in het eerste kwartaal van 2015 naar 896 in het eerste kwartaal van 2016.

De KvK rekent voor dat in het faillissement van Scapino 209 nevenvestigingen meegingen, Aktiesport was goed voor 137, Dolcis 101, Manfield 66, Perry Sport 55, La Ligna 49, Foto Klein 35 en bij Paradigit ging het om 21 nevenvestigingen.

Aantal faillissementen neemt een vlucht
Aantal faillissementen neemt een vlucht (Foto: ANP)