Ebru Umar door Turkse politie meegenomen

Ebru Umar, een kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst, is in Turkije door de politie uit haar huis in Kusadasi gehaald. Umar heeft dat zaterdagavond telefonisch bevestigd aan The Post Online. Op Twitter schrijft ze: "Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap."

Aan de telefoon laat Ebru Umar aan TPO weten dat inmiddels duidelijk is dat ze is meegenomen vanwege enkele tweets over de Turkse president Erdogan. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Nederlandse ambassade in Ankara van de kwestie op de hoogte is en dat de medewerkers "ermee bezig zijn". Meer wilde een woordvoerder vooralsnog niet kwijt.

CDA-Kamerlid Raymond Knops wil opheldering van premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij twittert: ,,Timmermans, Tusk en Merkel bezoeken Turkije, op zelfde moment pakt Turkije NL journalist @umarebru op. Wil zsm uitleg MP Rutte/Koenders." Ook de partij VoorNederland vraagt om opheldering bij Rutte en Koenders en roept op tot "Actie, nu!". VVD-Kamerlid Han ten Broeke vraagt aan Koenders of hij met spoed wil laten weten wat de reden is voor de Turkse autoriteiten om mevrouw Umar aan te houden.