Chaotische race World Superbikes in Assen

De tweede race van het World Superbike op het TT Circuit van Assen heeft een overwinning opgeleverd voor Jonathan Rea. De regerend wereldkampioen bleek de sterkste in een race die door de regen voor de start een chaotisch verloop kende. Michael van der Mark maakte de enorme teleurstelling van zaterdag - een val in plaats van het podium - goed door op plek drie te eindigen. 

De start was op de natte baan voor polesitter Tom Sykes, die Kawasaki-teamgenoot Rea achter zich aan kreeg. Sylvain Guintoli kende vanaf de tweede plek een dramatische start en lag na een ronde al rond de twintigste plek. Chaz Davies nam de derde plek in, voor de Honda's van Van der Mark en teamgenoot Nicky Hayden. In een zeer tumultueuze openingsfase kwamen Xavi Fores en Davide Guigliano voorbij de Nederlander, die na een paar ronden zijn plekje leek te vinden rond positie vier.

Na drie ronden had Sykes een klein gaatje te pakken op Fores, maar de Spanjaard maakte een fout en zag Hayden en Van der Mark passeren. De Nederlander haalde zijn Amerikaanse teamgenoot overtuigend in en had binnen een halve ronde het gat naar Sykes gedicht, waarna de Brit er ook aan moest geloven. Op dat moment was de Australiër Josh Brookes echter de verrassend snelste man op de baan. Binnen een halve ronde haalde hij zowel Sykes als Van der Mark zonder enige moeite in. 

Zo'n acht ronden na de start kwam er een flinke droge lijn op de baan en dat betekende dat er gewisseld werd, als eerste door de Kawasakimannen Rea en Sykes. Twee ronden later kwam Van der Mark vanaf de derde plek naar binnen voor banden die beter geschikt waren voor de halfdroge baan, terwijl Brooks en Hayden op regenbanden voorop bleven rijden. Die kregen gezelschap van Davies, want de Brit opende al snel de aanval en haalde Hayden in. Het gevecht werd echter even gepauzeerd, want alle drie gingen ze met negen ronden te gaan ook naar binnen. 

Nadat de meeste toppers gestopt waren en de rook wat opgetrokken was kwam er langzaam wat beeld over de situatie. Rea en Sykes reden samen op kop, gevolgd door de Fransman Lucas Mahias - die zelfs even op kop lag - en de 40-jarige Pool Pawel Szkopek. Mahias en Szkopek hadden op hun regenbanden geen schijn van kans tegen Van der Mark, die dan ook al snel de derde plek innam, maar wel tegen een flinke achterstand naar de Kawasaki's op moest kijken.

In de slotronden gebeurde uiteindelijk niet veel meer. Rea reed langzaam weg bij Sykes, terwijl Van der Mark de derde plek binnen kon hengelen. Lorenzo Savadori eindigde erg knap op de vierde plek, voor Davies. Voor Brooks leek halverwege de race nog een sprookje mogelijk, maar dat eindigde niet zoals een sprookje hoort te eindigen: de Australiër ging kort na zijn pitstop onderuit.