Homo uit klas gezet

Zelfs in Drenthe komen af en toe mensen uit de kast. Maar of dat nu wel zo verstandig is? De 15-jarige Maicke van de Belt is op zijn school in Coevorden stelselmatig het slachtoffer van pesterijen. Volgens de puber komt dat omdat hij op andere jongetjes valt.

“Het is discriminatie”, verzucht Maicke (dat schijnt een jongensnaam te zijn). “ik wil naar een andere school, want zo kan het niet langer”. De vmbo-leerling van De Nieuwe Veste is voor zijn eigen veiligheid uit de klas gezet. Nadat de kwestie vorige week escaleerde, vond de schoolleiding het tijd om in te grijpen. Het is niet helemaal duidelijk of er fysiek geweld tegen Maicke gebruikt is, maar het ventje is wel continu het doelwit van tackles en scheldkanonnades. Geen van die struikelpartijen heeft een gele kaart opgeleverd. Elke dag is het raak.

Schooldirecteur Ben Karstenberg lijkt de zaak te bagatelliseren.“Het uit de kast komen was voor hem, maar ook voor zijn klas wennen. Pubers reageren zoals ze reageren. Ze maken er grapjes over, die leiden tot reacties. Zijn omgeving moet eraan wennen. De jongen is heel eerlijk geweest over zijn situatie. Dan is het niet leuk als er telkens grappen over worden gemaakt. Uit veiligheidsoverwegingen is hij nu even uit zijn klas gehaald".

In het verleden is al de nodige aandacht aan het gedoe geschonken. Maatschappelijk werk, zijn mentor, allemaal partijen die geprobeerd hebben de zaak te normaliseren. Helaas; niets werkte. Karstenberg gelooft zelf dat het weinig met homofobie te maken heeft en gooit het op 'pubergedrag'. "Er zijn verscheidene gesprekken geweest, juist ook met zijn medeleerlingen", vertelt de directeur. "Het is niet zo dat zijn veiligheid op school in het gedrang is, maar op wat er daarbuiten gebeurt heeft de school weinig invloed. Het heeft ook niet zozeer met homohaat te maken. Het zijn pubers die op elkaar reageren. Dat stapelt zich op. Leerlingen spannen tegen hem samen. Natuurlijk wordt de jongen zo goed als mogelijk op school verdedigd, maar daarin moet je ook niet doorschieten. Zoiets kan zich tegen de jongen keren".

Maicke is het niet met die lezing eens. Hij zegt dat het wél om homohaat gaat. Ondertussen heeft hij zijn probleem voorgelegd bij de Facebookpagina Rutger Zegt Nee Tegen Pesten. De beheerder -die luistert naar de naam Rutger- haalt alles uit de kast voor scholieren die gepest worden. "Zie mij als laatste redmiddel", aldus de man met een 'R' op zijn borst. "Ik kom meteen in actie om te proberen de situatie te verbeteren. Zo heb ik in het geval van Maicke contact opgenomen met zijn school en de gemeente Coevorden".

Maicke is ondertussen van mening dat Rutger in een paar dagen al meer voor hem gedaan heeft dan zijn school in jaren.

Een kijkje op diezelfde Facebookpagina leert dat het verhaal van de directeur nog wel eens niet helemaal op onzin zou kunnen berusten. Sommige reacties op de pagina wijzen namelijk juist Maicke aan als pestkop, die nu zelf het deksel op zijn neus lijkt te krijgen.

Wie het weet mag het zeggen. Pesten is trouwens sowieso stom.