Amsterdams raadslid Duiten66 sloopt boekhandel

Marcel van den Heuvel, Duiten66 raadslid in Amsterdam en ook eigenaar van enkele winkelpanden in de Oude Spiegelstraat te Amsterdam wil boekhandel Evenaar op straat zetten omdat deze de huurverhoging van 2.100 euro naar 5.000 euro niet kan ophoesten.

De Duiten66’er wil het winkelpand ingrijpend renoveren en vergroten, wat 100.000 euro moet gaan kosten. Dit omdat het pand onder andere zijn pensioeninvestering is, maar ook omdat de onroerendezaakbelasting op het pand verhoogd is. Boekhandel Evenaar is een begrip onder literatuurliefhebbers van het reisboekgenre en herbergt een schat aan boeken die over culturen en politiek van landen als Japan gaan.

De Duiten66 graaier zegt dat de eigenaren al jarenlang voor een dubbeltje op de eerste rij hebben gezeten en dan maar plaats moeten maken voor een huurder ‘van statuur’ die de meer dan verdubbelde huur wel kan ophoesten. Er is wel een verhuisvergoeding en alternatieve locatie op de Keizersgracht aangeboden, maar deze blijkt niet geschikt te zijn.

Tevens werpt het bezit van zijn drie panden met miljoenen aan overwaarde vragen op over belangenverstrengeling. Het Duiten66 raadslid zegt daarover “Zo zit de wereld niet in elkaar” en vindt dat boekenhandels subsidiëren niet zijn taak is en dat het ook zijn probleem niet is als de eigenaren de zeer ruime verdubbeling van de huur niet kunnen ophoesten.