NN Group sterkste daler in AEX

De Europese beurzen zijn vrijdag na een relatief kalme sessie met verliezen gesloten. In Amsterdam was verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) de sterkste daler bij de hoofdfondsen. Elders in Europa stonden onder meer de koersen van Europese automakers onder druk.

Op het Damrak ging de AEX met een verlies van 0,1 procent op 450,59 punten de handel uit. De MidKap daalde 0,3 procent tot 682,17 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs sloten 0,4 procent in de min.

NN Group zag zijn beurswaarde met 2,7 procent dalen. ING heeft zijn resterende belang van ruim 14 procent in de verzekeraar verkocht. De bank zelf sloot met een kleine winst van 0,2 procent. KPN was in de AEX de sterkste stijger, met een plus van 1 procent.

Fugro
Bij de middelgrote fondsen kroonde bodemonderzoeker Fugro zich tot winnaar. Het aandeel ging 5,5 procent omhoog geholpen door een adviesverhoging door SNS Securities.

Europese automakers gingen over een breed front omlaag. De Franse producent van auto-onderdelen Faurecia (min 3,6 procent) kwam met magere resultaten over het eerste kwartaal. Daarbij was de onderneming voorzichtig over de rest van het jaar. In het kielzog gingen automakers als Renault (min 1,9 procent), Daimler (min 2,1 procent) en PSA Peugeot Citroën (min 3,3 procent) omlaag.

Volkswagen
Ook Volkswagen zag zijn beurswaarde dalen. Uit cijfers van de Europese autobranchevereniging bleek dat het marktaandeel van Volkswagen naar het laagste niveau in vijf jaar is gedaald. Het aandeel verloor 2,4 procent.

In Parijs kreeg supermarktbedrijf Carrefour er 3,8 procent bij. De Franse branchegenoot van Ahold presenteerde omzetcijfers over het eerste kwartaal die ruimschoots voldeden aan de verwachtingen van analisten.

Euro
De Deense producent van dure televisies en audiosystemen Bang & Olufsen verloor in Kopenhagen 6,7 procent. De onderneming maakte bekend dat overnamegesprekken met het Chinese Sparkle Roll Group op niets zijn uitgelopen.

Amerikaanse olie werd 2,9 procent goedkoper op 40,29 dollar per vat. De Brentprijs, die geldt voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, daalde met 2,7 procent tot 42,68 dollar per vat.

De euro was 1,1290 dollar waard, tegen 1,1257 dollar aan het slot van de beurshandel op donderdag.

NN Group sterkste daler in AEX
NN Group sterkste daler in AEX (Foto: ANP)