Dijkhoff strenger voor criminele asielzoekers

Asielzoekers die relatief lichte vergrijpen plegen, moeten er straks rekening mee houden dat ze geen verblijfsvergunning krijgen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff had al besloten dat een verblijfsvergunning geweigerd kan worden als een asielzoeker een celstraf van zes maanden of meer krijgt, maar hij bekijkt nu "of het nog wat scherper kan". Deze maand is er een debat over het onderwerp in de Tweede Kamer.

"Mensen die hier komen voor veiligheid en zich misdragen, moeten bestraft worden. Sowieso met de straf die ze horen te krijgen van de rechter, maar het kan ook gevolgen hebben voor je verblijfsrecht als het ernstig is", aldus Dijkhoff vrijdag.

Dijkhoff had eerder al besloten om de strafnormen te verlagen waardoor criminele vluchtelingen eerder worden afgewezen. "Maar het kan nog wel wat scherper", aldus de staatssecretaris vrijdag in reactie op een artikel in De Telegraaf, waarin staat dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat asielzoekers die een zedendelict plegen, Nederland moeten verlaten. "Om burger van Nederland te worden moet je je gedragen, aan bepaalde normen voldoen en integreren in de samenleving. Als je in de fase dat je asiel aanvraagt al enorm over schreef gaat, moet je je veiligheid ergens anders gaan zoeken", aldus Dijkhoff.

Dijkhoff strenger voor criminele asielzoekers
Dijkhoff strenger voor criminele asielzoekers (Foto: ANP)