Koblenko poseert naakt tegen social media

Victoria Koblenko heeft op Instagram een foto geplaatst, waarop ze volledig naakt te zien is. Koblenko is geheel goud geschilderd en poseert voor de camera van fotograaf Jasper Suyk alsof ze een stuk voedsel is. De post draagt de titel 'Gefileerd!'.

Koblenko heeft de foto geplaatst als protest tegen asociaal gedrag op social media. "Er is iets wat me al geruime tijd ernstig zorgen baart. Hoe sociale media steeds meer een podium worden voor asociaal gedrag. Hoe mensen anoniem seksistische, racistische en discriminerende uitingen doen. Straffeloos, schijnheilig en gewetenloos schermen mensen met de vrijheid van meningsuiting zonder zich rekenschap te geven van het feit dat we in Nederland alles mogen zeggen, maar dat dat niet gelijk staat aan de fatsoensnorm waarbij je alles hoeft te zeggen."

De actrice en presentatrice beschrijft hoe ze op social media voor van alles wordt uitgemaakt. "Domme hoer werd een categorie op zich", schrijft ze. "Mijn IQ zou gelijk zijn aan dat van een veldmuis, mijn intellect aan een krop sla en mijn talent gelijk aan een slipje."

 

Gefileerd! Soms zegt een beeld meer dan duizend mean tweets. 'Er is iets wat me al geruime tijd ernstig zorgen baart. Hoe sociale media steeds meer een podium worden voor asociaal gedrag. Hoe mensen anoniem seksistische, racistische en discriminerende uitingen doen. Straffeloos, schijnheilig en gewetenloos schermen mensen met de vrijheid van meningsuiting zonder zich rekenschap te geven van het feit dat dat we in Nederland alles mogen zeggen niet gelijk staat aan de fatsoensnorm waarbij je alles hoeft te zeggen. Een hoop mensen was het niet met me eens in de aanloop naar het referendum en dat moet kunnen. Maar nog niet eerder heb ik zoveel door haat gedreven berichten gelezen. Het onschuldige doch denigrerende ‘lieverd’ en ‘pop’ maakten plaats voor ontelbare variaties van hoer. Kuthoer, nazihoer, pijphoer, hoer van de duivel. Domme hoer werd een categorie op zich. Mijn IQ zou gelijk zijn aan dat van een veldmuis, mijn intellect aan een krop sla en mijn talent gelijk aan een slipje. Ik was de Joseph Goebbels van Oekraïne en deze varkenssnuit moest vooral oprotten, optiefen, wegwezen, opzouten naar mijn ‘eigen’ land, al dan niet met een oprotpremie. Ik heb nog nooit zoveel mensen moeten blocken. Maar mensen vonden hun recht op ‘alles mogen zeggen’ zo heilig dat ze terug bleven komen onder een andere naam/profiel om hun recht af te dwingen. Schaamteloos. Toen @jaspersuyk impact wilde vertalen naar een beeld, werd al snel duidelijk dat we wilden werken met een onaantastbare buitenkant die ‘levend’ wordt wanneer de onzichtbare, anonieme ‘gast’ er een stuk vlees van snijdt. Niet om te eten, maar puur om te verminken.” @jaspersuyk : Naar mijn mening ziet iedereen Victoria altijd een beetje als een glamour-persoon. Ikzelf had dat ook wel, als ik eerlijk ben. Maar nadat ik een keer met haar had gezeten om te kijken of we samen iets moois konden maken, ondervond ik dat dat totaal niet het geval was. Ik leerde haar kennen als een heel leuk en open persoon, met onwijs veel wijsheid en persoonlijkheid. Toen ik van haar hoorde op welke manier ze soms online wordt aangesproken (lees: verwenst en uitgescholden), bedacht ik het concept van de foto #Gefileerd

Een foto die is geplaatst door Victoria Koblenko (@vkoblenko) op12 Apr 2016 om 4:17 PDT