Hayman winnaar prachtige editie Parijs - Roubaix

Matthew Hayman is de even mooie als verrassende winnaar geworden van Parijs - Roubaix. De Nederlandse Australiër, die zijn vijftiende start maakte in de kasseiklassieker, reed bijna de hele dag in de aanval, werd bijgelopen door een groep met favorieten, maar wist ze in de sprint toch nog te verslaan. Tom Boonen en Ian Stannard vervolledigden het podium. 

Het was de hele dag koers in Noord-Frankrijk. Diverse kopgroepen werden weer teruggehaald, totdat na twee uur koers een groepje weg mocht. Daarbij onder meer Imanol Erviti, Matthew Hayman en Sylvain Chavanel. Daarachter duurde het even voordat ze de groep echt lieten gaan. Uiteindelijk gebeurde dat en kreeg de groep een voorsprong van vier minuten.

Op een kleine 20 kilometer hielp een valpartij en een sterke Tony Martin aan een verbrokkeling in de achtergrond. Een groep met vier Etixx-Quick Step en Sky mannen en zes LottoNL-Jumbo renners kreeg een voorsprong. Daarbij zaten de toppers Sep Vanmarcke, Tom Boonen, Ian Stannard, Edvald Boasson Hagen en ook Danny van Poppel. Fabian Cancellara en Peter Sagan hadden de slag gemist en misten ook ploeggenoten om terug te kunnen komen.

Die groep verloor een minuut en de twee toppers wisten ook in het Bos van Wallers niet terug te komen. Continue ging het in de achtergrond om dat verschil, terwijl de kopgroep langzaam maar zeker werd teruggehaald. Op zestig kilometer van de streep was dat zover, waarna enkel de besten uit die groep nog wisten aan te sluiten. In de nieuwe kopgroep zorgde een val van drie Sky-renners ervoor dat de groep werd uitgedund. Enkel Luke Rowe en Stannard bleven bij de groep, waar verder enkel de kopmannen nog over waren.

In zijn laatste Parijs-Roubaix ging Fabian Cancellara in de achtervolging ook nog eens onderuit, waardoor hij zijn eigen kansen, en ook die van anderen, om zeep hielp. Peter Sagan wist op wonderbaarlijke wijze de val te ontwijken, maar was eigenlijk ook direct kansloos voor de zege.

Het duurde vooraan tot aan de stroken Mons-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre voor een verdere uitdunning van de groep. Op de laatst genoemde kasseistrook, de laatste echt zware in de koers, ging Vanmarcke ervandoor. Hij kreeg een voorsprong van tien seconden, maar Boasson Hagen, Stannard, Boonen en de verrassende Hayman werkten goed samen en wisten hem op de asfaltstrook bij te halen.

Op zes kilometer van de meet bond Stannard zijn trappers onder en deed een poging weg te komen. Hij werd echter weer bijgehaald door een oersterke Vanmarcke. Ook Hayman en Boasson Hagen probeerden het nog, maar het beste leek er vanaf te zijn bij de mannen.  Het leverde wel een mooie finale op. Boonen leek even het beste moment gekozen te hebben, maar werd bijgehaald door Hayman die op zijn beurt weer Boonen uit het wiel reed.

Op anderhalve kilometer waren de Belg en Australiër toch weer samen en bij het opkomen van de wielerbaan sloot ook Vanmarcke weer aan. Ook de andere twee sloten weer aan en gingen dus naar een sprint toe. De Belgen leken goed te zitten, maar het was de verrassende Hayman die als eerste met zijn armen omhoog over de streep kwam. Hij hield Boonen en Stannard achter zich, terwijl Vanmarcke zich tevreden moest stellen met plek vier.