ADHD te weinig herkend bij vrouwen

Wanneer ADHD bij vrouwen niet herkend wordt, en dus onbehandeld blijft, kan dat tot problemen leiden. Dat stelt psychiater Patricia van Wijngaarden. In zo’n 33 tot 50 procent van de gevallen blijft ADHD onopgemerkt bij vrouwen.

Van Wijngaarden: "Bij jongens wordt vaak gekeken naar ADHD als ze een stoorzender zijn. Dan zijn ze heel druk, heel aanwezig. Ze bewegen continu, kunnen niet stilzitten en reageren overal op.  Bij meisjes slaat ADHD naar binnen. Ze zijn vooral heel druk in hun hoofd. Ze worden dromerig en kijken bijvoorbeeld veel naar buiten. Dat kan wel opvallen, maar het is niet storend of lastig, dus is het niet snel een reden om iemand door te verwijzen."

Omdat jonge meisjes met ADHD anders reageren dan jongens met ADHD, wordt het gedrag bij de eerste groep niet als storend gezien, terwijl bij de tweede groep er meteen deskundige hulp wordt ingeschakeld.  Echter: meisjes bij wie de ADHD niet of te laat ontdekt wordt, maken later meer kans om depressies, angststoornissen of verslavingen te ontwikkelen. Van Wijngaarden: “Ik zeg altijd: als in een gezin de jongens problemen hebben, vergeet dan het zusje niet. Er is een kans dat zij dezelfde aandoening heeft.

Ondanks dat ADHD bij meisjes minder opvalt geeft Van Wijngaarden wel een aantal handvatten om aan de bel te trekken: “Als je merkt dat de schoolprestaties achteruit gaan, en het gedrag toch net iets extremer lijkt. Of als het kind somber is of niet lekker in haar vel zit.

Op ons forum is er een topicreeks over ADHD & ADD bij (jong) volwassenen. Hier kun je ook meer informatie lezen over beide aandoeningen.