'Apart register doodgeboren kinderen nutteloos'

Er komt mogelijk een landelijk register waarin ouders de gegevens van hun levenloos geboren kind kunnen plaatsen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat onderzoeken hoe zo'n registratie vorm kan krijgen. Een van de initiatiefneemsters van een petitie hiertoe is echter niet tevreden.

Ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Justitie) spraken maandag af met de indieners van de petitie af dat de zaak wordt onderzocht. Ouders hadden gevraagd om levenloos geborenen in de gemeentelijke basisregistratie (BRP) op te nemen.

Ouders willen vaak meer erkenning van hun doodgeboren kind. Ze kunnen nu al een speciale akte laten opmaken bij de burgerlijke stand. Plasterk onderzoekt nu of deze gegevens in een landelijk register kunnen komen. De minister had eerder gemeld dat hij de BRP niet geschikt vond voor doodgeborenen.

Daarnaast zal Van der Steur bekijken hoe een formulering in het wetboek zo kan worden aangepast dat die meer recht doet aan de gevoelens van ouders. Nu staat er dat "levenloos geborenen geacht worden niet te hebben bestaan".

Update 19.42 uur
Petitie-initiatiefneemster en columniste Roos Schlikker zegt in het Parool dat het door de bewindslieden voorgestelde speciale register nutteloos is omdat iets dergelijks er al is. Ze pleit onomwonden voor opname van doodgeboren kinderen in de BRP. Ze is het niet eens met de grens dat net na de geboorte gestorven kinderen hier wel in terecht komen.

"Ik heb die grens nooit begrepen. Het enige verschil is of een kind in de baarmoeder overlijdt of net daarbuiten. We hebben er meerdere malen naar gevraagd, maar een antwoord kregen we niet."

Mogelijk wordt het in stand houden van de Nederlandse abortuswetgeving echter een stuk ingewikkelder wanneer technisch ongeboren kinderen in de BPR terechtkomen. Die afkorting staat namelijk voor Basisregistratie Personen en opname zou dan impliceren dat ongeborenen persoonsrechten hebben.

Landelijk register voor doodgeboren kinderen
Landelijk register voor doodgeboren kinderen (Foto: ANP)