President onderstreept aanspraken Falkland-eilanden

De Argentijnse president Mauricio Macri heeft zaterdag de aanspraken van zijn land op de Falkland-eilanden onderstreept. De eilanden, in Argentinië Las Malvinas genoemd "behoren ons toe", schreef hij zaterdag op zijn Facebook-pagina. "Wij zullen terugkeren en daarvoor de macht van de dialoog, de waarheid en de gerechtigheid gebruiken."

Eerder legde Macri bloemen bij het oorlogsmonument in Buenos Aires. Argentinië begon op 2 april 1982 een invasie van de eilanden, die sinds 1883 onder Brits bestuur staan. In een ruim twee maanden durende oorlog verjoegen de Britse strijdkrachten de Argentijnen. De strijd kostte 649 Argentijnen, 255 Britten en drie eilandbewoners het leven.

Een commissie van de Verenigde Naties breidde afgelopen week de Argentijnse territoriale wateren voorbij de Falkland-eilanden uit. Argentinië legde het besluit uit als een erkenning van zijn soevereiniteit. Volgens Groot-Brittannië is de beslissing niet bindend. De bewoners van de eilanden stemden er in 2013 met overweldigende meerderheid voor om bij Groot-Brittannië te blijven.

President onderstreept aanspraken Malvinas
President onderstreept aanspraken Malvinas (Foto: ANP)