Muziekindustrie snapt internet nog steeds niet

Een aantal grote sterren heeft zich voor het karretje van de Amerikaanse waakhond van de muziekindustrie RIAA laten spannen, in een poging de klok terug te draaien naar de vorige eeuw. Onder meer Katy Perry, Bryan Adams en Christina Aguilera willen dat de zogeheten 'notice and takedown'-bepaling uit de copyrightwet van 1998 wordt geschrapt.

Die clausule regelt dat internetdiensten zoals YouTube en Facebook illegale content pas hoeven te verwijderen nadat ze hiervan op de hoogte zijn gesteld. Volgens de RIAA dwingt dit muziekmaatschappijen om "het hele internet te doorzoeken naar diefstal". De bepaling zou een grote last op de schouders van artiesten leggen en internetbedrijven een oneerlijk voordeel geven.

Ook artiestenmanagers klagen dat wanneer een link wordt verwijderd, er een veelvoud voor terug in de plaats komt. De opmerkingen staan in commentaar voor een wetsherziening van de Copyright Office van de Amerikaanse regering, schrijft de BBC.

'Enorme winsten'
De artiesten vinden dat de volgens hen verouderde DMCA-wet technologiebedrijven in staat stelt "te groeien en enorme winsten te genereren door gebruikers het gemak te bieden praktisch iedere song via hun smartphone op zak te hebben, terwijl de inkomsten van artiesten en songschrijvers blijven dalen".

Maar de Internet Association, waarbij onder meer Google, Facebook en Twitter zijn aangesloten, werpt tegen dat onlinediensten artiesten juist in staat stellen hun publiek te bereiken. "De diensten kunnen nu juist op de schaal opereren die nodig is om van groot nut te kunnen zijn voor zowel consumenten als artiesten."

Veilige haven
De 'notice and takedown'-bepaling wordt ook wel de 'veilige haven' genoemd. Deze beschermt internetbedrijven namelijk tegen aansprakelijkheid mits als illegaal aangemerkte content wordt verwijderd.

In december zal deze bepaling in de copyrightwet door de Copyright Office tegen het licht worden gehouden. De instantie kan de wet evenwel niet eigenhandig wijzigen maar wel aanbevelingen doen.