Fusie Staatsloterij en Lotto is rond

De fusie tussen de Staatsloterij en De Lotto is definitief rond. Donderdagochtend zijn de handtekeningen gezet onder de overeenkomst voor het samengaan. De nieuwe naam van de onderneming wordt vanaf komende zomer via een landelijke campagne bekendgemaakt.

In de Nederlandse loterijmarkt blijven na de fusie twee grote organisaties over. De eerste is de nieuwe combinatie Staatsloterij-De Lotto. Daartoe behoren de Staatsloterij, het Miljoenenspel, de Lotto, Eurojackpot, Lucky Day, Toto en Krasloten. De tweede organisatie is de Goede Doelenloterij, met onder meer de Postcodeloterij en de Vriendenloterij. Beide organisaties hebben na de fusie ongeveer de helft van de markt in handen.

De plannen moeten nog verder worden uitgewerkt. Wel bekend is dat de nieuwe onderneming onder leiding komt van Frans van Steenis, die nu nog aan het roer staat bij de Staatsloterij. Claire Lurvink, nu nog financieel eindverantwoordelijke voor De Lotto, zal in die hoedanigheid ook actief zijn bij het fusiebedrijf. De merken Staatsloterij en De Lotto blijven naast elkaar bestaan.

Diepgravend onderzoek
Al begin 2014 meldde de Nederlandse Staatsloterij op zoek te zijn naar partners en nieuwe vormen van kansspelen om het hoofd te kunnen bieden aan concurrentie op internet. Met de fusie hoopt de organisatie klaar te zijn voor de opening van de onlinemarkt medio 2017.

Toezichthouder ACM ging vorig jaar na diepgravend onderzoek akkoord met de samensmelting. Ook het kabinet schaarde zich achter de plannen, terwijl de Tweede Kamer eveneens akkoord ging.

Cijferbrij
Vanuit sportkoepel NOC*NSF is met optimisme gereageerd op het definitief doorgaan van de fusie. "Goed voor de sport en goede doelen", zo twitterde algemeen directeur Gerard Dielessen van de sportkoepel, die sterk leunt op inkomsten uit De Lotto.

De bedoeling van het fusiebedrijf is om op de middellange termijn meer geld te laten doorstromen naar goede doelen en sport. Ook moeten deelnemers er beter van worden. "Alleen maar winnaars", benadrukte een zegsman. De exacte 'cijferbrij' moet volgens hem nog wel worden uitgewerkt.

Fusie Staatsloterij en Lotto is rond
Fusie Staatsloterij en Lotto is rond (Foto: ANP)