FIFA legt FC Twente hoge boete op

FC Twente moet van de FIFA in totaal 170 duizend euro boete betalen vanwege de relatie met investeringsmaatschappij Doyen. De Tukkers zullen de geldsom moeten betalen omdat er bij de samenwerking met de geldschieter gebruik zou zijn gemaakt van ongeoorloofde constructies. De invloed van Doyen zou groter zijn dan aanvankelijk gemeld, waardoor er belangenverstrengeling is opgetreden, en de Wereldvoetbalbond zogenaamde ‘third party ownership’ verbiedt.

In een verklaring op de website van de FIFA staat te lezen dat ‘Twente een geldboete moet betalen van 185 duizend Zwitserse Franken (170 duizend euro), vanwege het overtreden van een artikel van de bond die dergelijke constructies verbiedt, namelijk het zogenaamde TPO (Third Party Ownership) artikel’.

Aanvankelijk werd er gerekend op een geldboete, met daarbovenop zelfs een transferverbod voor de Twentse club. Dat verbod heeft men niet opgelegd gekregen, waardoor men in de volgende transferperiode ‘gewoon’ weer zaken kan doen. Mede daarom heeft Twente de straf geaccepteerd.