Oogarts gooit kliniek even dicht en plaatst zich voor Olympische Spelen

Mensen die in de afgelopen weken een afspraak hadden staan bij oogarts Peter Lombard op Guam hadden mogelijk even pech. De 40-jarige arts heeft zijn kliniek in de afgelopen maand met regelmaat een tijdje op slot gedraaid om zich te kunnen richten op het Oceanisch mountainbikekampioenschap. 

Daar kon Lombard zich namelijk plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro komende zomer. "Hallo! Dokter Lombard hier...ik wilde persoonlijk alvast mijn verontschuldigingen aanbieden voor het wijzigen van de nodige afspraken", legde hij zijn patiënten onlangs op Facebook uit. "Dat was nodig om mijzelf op trainingen en wedstrijden te kunnen richten. Dit is een kans die je eens in je leven krijgt en het zou mij ongelooflijk trots maken om ons eiland in Rio te vertegenwoordigen op de Spelen. Het nadeel is wel dat ik de komende tijd minder tijd heb voor behandelingen." 

In plaats van reacties van boze patiënten kreeg Lombard gelukkig alleen veel geluks- en succeswensen als reactie. Het betaalde zich overigens uit: bij het Oceanisch kampioenschap deden elf mannen mee en Lombard was de enige die niet uit Australië of Nieuw-Zeeland kwam. Doordat die landen allebei via de wereldranglijst startplaatsen voor Rio krijgen zou het daardoor vrijgekomen startbewijs voor Oceanië naar de twee volgende landen van het continent gaan. Die waren er nog niet, tenzij Lombard de wedstrijd uit zou rijden en dus punten voor Guam zou scoren.

Zijn tijd werd niet in de uitslag verwerkt, maar de oogarts zal komende zomer nog eens zijn kliniek op slot moeten draaien: hij werd elfde en laatste en verzamelde dus punten, waardoor Guam het olympisch startbewijs krijgt.