Ierland herdenkt opstand tegen Britten in 1916

In Ierland is maandag de zogeheten Paasopstand van 1916 herdacht. De opstand tegen de Britse heerschappij in Ierland werd vanaf 09.45 uur herdacht met kransleggingen door het hele land, schrijft de BBC. In Dublin waren duizenden mensen op de been.

De opstand, die in 1916 op Tweede Paasdag plaatsvond, wordt gezien als het startschot in de strijd voor een onafhankelijk Ierland, ofschoon de rebellie binnen zes dagen door Britse troepen de kop werd ingedrukt. In eerste instantie werden de Britten erdoor verrast vanwege hun deelname aan de Eerste Wereldoorlog.

In de jaren erna brak een guerrillaoorlog uit tussen voorstanders van onafhankelijkheid en de Britse autoriteiten. De strijd kostte aan zeker 450 mensen het leven, 2500 raakten gewond. In 1921 sloten de kemphanen vrede en een jaar later was een onafhankelijk Ierland een feit.

De herdenkingen begonnen zaterdag al, met een ceremonie in Dublin. President Michael Higgins legde een krans in de hoofdstad. Ook bij de gevangenis Kilmainham Gaol, waar veertien leiders van de opstand werden geëxecuteerd, werd een krans gelegd.

Paasopstand herdacht in Ierland
Ierland herdenkt opstand tegen Britten in 1916 (Foto: ANP)