Sportminister Rusland opent aanval op het Westen

De Russische sportminister Vitaly Mutko heeft weer eens van zich laten horen. Dit keer uitte hij forse kritiek op de antidopingautoriteiten in de Verenigde Staten. Vooral in de grote Amerikaanse competities zoals die van de National Hockey League (ijshockey) en de National Basketball Association (basketbal) zou maar erg weinig getest worden. 

"Wij zijn niet de VS, de NHL of de NBA, wij zijn veel transparanter. We zijn een ander land dan de VS", luidt zijn stelling waar uiteraard weinig tegen in te brengen valt. "Niemand controleert op doping in die Amerikaanse bonden, behalve eens in de vier jaar...vlak voor de Olympische Spelen. Dan wordt iedereen even gecontroleerd, maar we zouden natuurlijk liever zien dat het systeem veel strenger is."

Dat de grote sportbonden in de VS antidoping niet al te serieus nemen is overigens zeker niet uit de duim van Mutko gezogen: honkballers krijgen regelmatig een minimale schorsing van enkele weken of, als het een 'zware schorsing' is, een paar maanden. 

Volgens Mutko zal het aantal op doping betrapte Russen niet veel verschillen met drie of vijf jaar geleden. "We zitten zeker niet op het niveau van de VS, Frankrijk of Italië." Eerder meldde hij zelf al dat het aantal op meldonium betrapte Russen wel eens op zou kunnen lopen tot dertig. Werelddopingautoriteit WADA liet eerder weten dat al 123 positieve plasjes zijn afgeleverd, maar het is niet duidelijk of het ook daadwerkelijk om 123 verschillende sporters gaat.