Bijna blinde judoka op Grand Prix Tbilisi

De Judo Grand Prix in het Georgische Tbilisi kent zondag een opvallende naam. In de klasse tot 90 kilogram vecht de Georgiër Zviad Gogotchuri mee. Hij won in 2014 de eerste editie van de Grand Prix in zijn thuisland en werd een jaar eerder derde op de Grand Slam in Baku.

Sindsdien is zijn zicht echter zo ver achteruit gegaan dat hij tegenwoordig vooral uitkomt bij de visueel beperkte sporters. Vorig jaar won hij bijvoorbeeld goud op de IBSA World Games - IBSA is de overkoepelende sportbond voor visueel beperkte sporters. Daardoor kwalificeerde de 29-jarige Gogotchuri zich voor de Paralympische Spelen van komende zomer.

De Georgiër deed vorig jaar ook mee aan het toernooi, maar verloor toen in de eerste ronde. Ook in het afgelopen jaar ging het met zijn zicht weer flink achteruit. Zondag won hij alvast in de eerste ronde van de Jordaniër Ibrahim Khalaf, waarna hij in de tweede ronde judoot tegen de Braziliaan Tiago Camilo, de nummer negentien van de wereld. Gogotchuri staat zelf nog altijd op de 71e plek van de wereldranglijst.